Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Huguette-roe-dreamstime Elektronikproduktion | 19 januari 2012

Ny lag om elektroniskt avfall klubbades igenom

Elektroniskt avfall vÀcker allt större uppmÀrksamhet och har varit en het frÄga i EU-parlamentet en tid. Idag antogs en ny lag med förhoppningen att problemet med el-avfall ska lösas.
Trasiga kylskÄp, mobiltelefoner, datorer, leksaker, listan kan göras lÄng. Gemensamt Àr att en stor del av produkterna har hamnat pÄ jÀttelika sopupplag, ofta i u-lÀnder. Just detta problem vill EU-parlamentet komma Ät och under dagen klubbades en ny lag igenom.

"Efter hÄrda förhandlingar jag Àr mycket nöjd med att vi har kommit överens om ambitiösa men genomförbara insamlingsmÄl med ministerrÄdet. Europa kommer nu att ÄteranvÀnda en större mÀngd rÄvaror, vilket Àr goda nyheter bÄde för ekonomin och för miljön", sa föredragande ledamot Karl-Heinz Florenz (EPP, DE), efter det att direktivet med en övervÀldigande majoritet godkÀnts i plenum genom handupprÀckning.

Nu har medlemslĂ€nderna 18 mĂ„nader pĂ„ sig att uppdatera sina nationella lagstiftningar. I realiteten innebĂ€r förslaget att alla lĂ€nder mĂ„ste samla in en högre andel el-avfall. År 2016 ska andelen vara 65% av det elektriska avfallet. De tio lĂ€nder som behöver förbĂ€ttra sina anlĂ€ggningar kommer att kunna skjuta upp denna tidsfrist till Ă„r 2021.

För att hjÀlpa alla att dra sitt strÄ till stacken har Europaparlamentet framgÄngsrikt argumenterat för att konsumenterna ska fÄ lÀmna in smÄ och medelstora elektriska varor i butiker utan att behöva köpa nÄgot nytt.

Även exporten av el-avfall till u-lĂ€nder fĂ„r nu hĂ„rdare regler, detta för att stoppa strömmen av hĂ€lsovĂ„dliga material. Bevisbördan flyttas frĂ„n tulltjĂ€nstemĂ€nnen till exportörerna - i framtiden mĂ„ste exportörerna bevisa att varorna fraktas för reparation eller Ă€r lĂ€mpliga att Ă„teranvĂ€ndas.

Producenter av elektroniska varor kommer att fortsÀtta att bidra ekonomiskt till avfallshanteringen. De kommer att gynnas av förenklade registrerings- och rapporteringskrav och kommer att kunna utse egna representanter istÀllet för att behöva inrÀtta en rÀttslig plats i varje land dÀr de verkar. Nya ÄtgÀrder kommer att förhindra att dubbla registreringsavgifter tas ut av medlemslÀnderna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1