Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 februari 2012

Nytt samarbete inom utbildning för produktionsteknik

MÀlardalens högskola (MDH) och Kungliga tekniska högskolan (KTH) har startat ett samarbete inom forskningsomrÄdet produktionsteknik för företag som exempelvis ABB.
MDH startade det femÄriga forskningsprojektet XPRES 2010 i samarbete med KTH och Swerea IVF. Projektet Àr en lÄngsiktig satsning inom produktionsteknik som Àr finansierat av strategiska nationella forskningsmedel genom Vinnova.

– Syftet med projektet Ă€r att skapa bestĂ„ende vĂ€rde för det svenska samhĂ€llet och vĂ„ra vĂ€rldsledande tillverkningsindustrier sĂ„som Volvo i Eskilstuna och ABB i VĂ€sterĂ„s. Projektet kommer att etablera en lĂ„ngsiktig internationellt konkurrenskraftig plattform för produktionsforskning för att möta framtidens utmaningar inom svenska produktionsföretag, sĂ€ger Mats Jackson, professor inom innovativ produktion och projektledare för XPRES pĂ„ MDH.

XPRES har tre fokusomrÄden: tillverkning med utnyttjande av nya och framtida material och metoder, adaptiv och flexibel produktionsteknik, och produkt- och produktionsutveckling med hÀnsyn till ett livscykelperspektiv. Ett antal forskningsprojekt som bedrivs inom XPRES pÄ MDH sker inom det sistnÀmnda omrÄdet och Strategisk underhÄllsutveckling för lean produktion Àr ett av dessa projekt. Projektet handlar om produktionsunderhÄllsutveckling och sker i samverkan med bland andra Volvo CE i Eskilstuna.

– Lean produktion gör att störningskĂ€nsligheten ökar dĂ„ en trasig tillverkningsmaskin kan göra att hela produktionen avstannar. MĂ„let med projektet Ă€r att minska störningarna inom produktionen genom att genomföra effektivare underhĂ„ll pĂ„ maskinerna. Projektet Ă€r ocksĂ„ viktigt ur ett hĂ„llbarhets- och livscykelperspektiv, sĂ€ger Marcus Bengtsson, en av projektdeltagarna och forskare inom produktrealisering pĂ„ MDH.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1