Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Grzegorz-wolczyk-dreamstime.com Komponenter | 08 februari 2012

Medfield: Hur stort hot är Intel mot ARM?

Intel har meddelat att de avser avancera pÄ den lukrativa marknaden för mobila enheter. Lenovo och Motorola kommer bÄda att köra Medfield-systemchipet. SÄ hur stort Àr hotet mot ARM?
Som odiskutabel ledare inom halvledarsegmentet blir det alltid rubriker nĂ€r Intel satsar stort pĂ„ ett nytt segment. Colin Barnden, Principal Analyst vid Semicast Research drar lite slutsatser om hur stort hot Intel utgör mot ARM – den idag ledande arkitekturen för smartphones och plattor.

FrÄn ett konsument-perspektiv Àr det hÀr kanske inget stort. Men analytiker, teknikintresserade, investerare och branschfolk tycker att utvecklingen Àr spÀnnande.

Konsumenten Àr mer intresserad av om deras nya enhet Àr cool, kan imponera pÄ vÀnnerna och hur lÀnge batteriet rÀcker. Marknaden rör sig fort och enheter glöms lika fort oavsett vad de innehÄller.

Det gör att Intels framgÄngar till stor del beror pÄ vilka samarbetspartners de vÀljer och hur framgÄngsrika deras produkter i sin tur Àr. Mediaplatte-marknaden Àr knappt tvÄ Är gammal men Àr som en kyrkogÄrd för enheter som lanserats men som inte kunde tÀvla med iPad.

SÄ vilka var de ledande tillverkarna av telefoner och plattor 2011? Semicasts siffror visar för smartphones pÄ Apple, HTC, Nokia, Rim och Samsung. (Lenovo och Motorola kvalade inte in pÄ topp 5). För plattor var det Apple, Asus och Samsung med Amazon och Barnes & Noble flÄsande dÀr bakom. Det Àr leverantörer som dessa som Intel behöver övertyga för att kunna tÀvla med ARM.

Det Àr viktigt att man kommer ihÄg att ARM inte tillverkar processorer, de designar och licensierar processorkÀrnan och teknologin. DÀrför Àr Intels uttalande inte en utmaning mot ARM utan mot de företag som producerar ARM-baserade processorer: Apple, Broadcom, Freescale, Marvell, Nvidia, Qualcomm, Renesas, Samsung, ST och Texas Instruments (och genom sitt förvÀrv av Infineons Wireless Solutions ocksÄ Intel).

Intel, hur stora de Àn Àr, tar sig dÀrför an stort motstÄnd. Ingen kommer att ge sig utan kamp.

Med ett börsvÀrde pÄ 12 miljarder dollar kan Intel köpa ARM? Det Àr dock inte troligt. I intÀkter mÀtt leder ARMs 32-bitars inbyggda processor-arkitektur i snart sett alla segment. SÄ det vore svÄrt för Intel att fÄ godkÀnt av FTC och EU för ett köp av ARM dÄ det skulle stjÀlpa landskapet.

För tre Är sedan var marknadspriset pÄ ARM betydligt lÀgre. Varför köpte inte Intel upp det dÄ? Eller varför inte Apple eller Oracle? ARMS framgÄngar ligger i dess sjÀlvstÀndighet menar Semicast. Teknologin finns tillgÀnglig för alla som betalar. Det gör att ARM kan renodla sin strategi pÄ att utveckla produkten.

ARM Àr idag ledande inom mobila enheter som smartphones och plattor. Intels uttalande lÀr dock ha hamnat pÄ agendan hos alla dess konkurrenter och hos ARM. Med tanke pÄ att ARM Àr en tillhandahÄllare av intellektuell egendom för processorer kan de bÄde vara en fiende och en allierad till Intel. Semicast tror dÀrför att ARMs bÀsta tider fortfarande Àr för dörren.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1