Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Photographer-dreamstime.com Elektronikproduktion | 14 februari 2012

Elektronikkonsults Kraftdoktor – ett lyckat projekt

Sedan 2009 har Elektronikkonsult erbjudit tjÀnsten Kraftdoktorn. Nu summerar man den konstruktionshjÀlp man gett och sÀger att konceptet blivit en succé.
Kraftdoktorn ska alltsÄ hjÀlpa konstruktörer och företag som har kört fast.

"En viktig anledning till att Kraftdoktorn startades var att vi under flera Är regelbundet kom i kontakt med företag som hade stora bekymmer med sina konstruktioner. MÄnga av problemen kunde vi lösa med mycket begrÀnsade insatser", det skriver företaget.

Det var genom det hÀr som idén om att skapa en service kring felanalyser föddes. FrÄgor som man brottades med var hur Elektronikkonsult skulle kunna ta betalt för tjÀnsten och hur konstruktören pÄ det stora företaget skulle kunna anlita företaget utan att behöva gÄ via inköpsavdelningen. Lösningen blev dÀrför en gratistjÀnst i Elektronikkonsults lokaler.

- Resultatet har blivit en stor succé, sÀger Elektronikkonsults vd, Vidar Wernöe.

Olika typer av fel

Genomsnittligt har ett företag i mÄnaden kontaktat Elektronikkonsult för att fÄ hjÀlp. Segmenten man har rört sig i har varit allt frÄn automotivt till industri och medicinteknik.

"Felen har varit allt ifrĂ„n att produkterna har gĂ„tt sönder hos anvĂ€ndaren, att konstruktionen inte klarat EMC-kraven till att man inte lyckats fĂ„ till sin kraftkonstruktion. I mĂ„nga av fallen har företagen anvĂ€nt konstruktörer med otillrĂ€ckliga kunskaper i kraftelektronik och strömförsörjning. MĂ„nga konstruktioner har Ă€ven saknat tillrĂ€ckliga skydd och avstörningskomponenter. En generell observation har Ă€ven varit de stora bristerna i mönsterkortslayouterna. Problem som otillrĂ€cklig filtrering, felaktigt gjorda jordplan och brist pĂ„ avkopplingar har varit genomgĂ„ende teman” skriver Elektronikkonsult.

Vd, Vidar Wernöe avslutar:

- En stor bov till mÄnga av problemen Àr att CADaren ofta verkar ha haft bristfÀlliga kunskaper i hur man gör layouter för kraftelektronik och strömförsörjning. Att filtrering, jordning och avkopplingar har avgörande inverkan pÄ EMC-prestandan verkar mÄnga inte kunna. Flertalet av företagen har vi Àven hjÀlpt med vidare analyser och i nÄgra fall ocksÄ med omkonstruktion. Det har varit otroligt uppmuntrande och roligt att se att vÄr hjÀlp i mer Àn 9 fall av 10 har bidragit till att ÄtgÀrda kundens problem.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1