Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 februari 2012

Prevas tar tempen på styrenheter

Prevas gör en satsning pÄ fordonselektronik och styrenheter. DÀrför har man utvecklat 2:a generationen av sin testplattform xMove,
Den första generationen av xMove lanserades 2006 och finns i drift hos kunder i Europa, Asien och Amerika. I generation 2, som Àr en uppdatering av plattformen, har Prevas tagit konceptet ett steg lÀngre med fler komponenter och bÀttre processer.

Dagens fordon Ă€r rullande nĂ€tverk med en styrenhet för styrning av motor, en för bromsar och sĂ„ vidare. Styrenheter blir Ă€ven vanligare i den övriga industrin, till exempel i industrirobotar och andra ”smarta maskiner”. En elektronisk styrenhet innehĂ„ller normalt en processor med programvara, ett kommunikationsinterface samt in- och utsignaler. Signalerna Ă€r vanligtvis analoga och digitala och innehĂ„ller bl.a. information om status, temperatur, tryck eller varvtal.

– Idag Ă€r det inte sĂ„ enkelt att det rĂ€cker med en styrenhet. En modern bil eller lastbil har upp till trettio styrenheter med programvara som ska fungera i ett nĂ€tverk. Detta blir totalt cirka tvĂ„tusen in- och utgĂ„ngar. Det Ă€r brĂ€nsleinsprutning, blinkers, bromsar etcetera. Med vĂ„rt xMove generation 2 kan vi generera och mĂ€ta alla signaler samtidigt distribuerat till de olika styrenheterna. Med en tidsupplösning pĂ„ millisekunder kan vi fĂ„ programvaran i styrenheterna att tro att de kör pĂ„ vĂ€gen, sĂ€ger Hans Nyström affĂ€rsenhetschef pĂ„ Prevas.

En annan viktig funktion Àr möjligheten att föra in fel för att testa hur detta pÄverkar styrenheten. Med xMove har man möjlighet att bryta upp, kortsluta eller föra in störningar i varje signal. Ifall en hjulsensor frÄn ett hjul faller bort eller fungerar felaktigt, vill man veta att bilens broms fortfarande fungerar.

Prevas har byggt lösningar som hjÀlpt kunder att testa allt frÄn enklare styrenheter för pumpar till mer avancerade styrenheter som den till motorn i JAS Gripen. Ytterligare exempel Àr styrenheter för kemiska processer, förarlösa truckar och avancerade tillverkningsmaskiner. Det Àr en ganska bred mÄlgrupp för xMove.

– Alla som har elektronik i sina maskiner behöver testa dess funktioner. Med vĂ„r 2:a generation av xMove har vi förenklat vĂ„r lösning och Ă€ven tillfört nya funktioner. Funktionerna, som Ă€r bĂ„de mjuk- och hĂ„rdvara, Ă€r dels nya komponenter frĂ„n vĂ„r partner National Instrument men ocksĂ„ egenutvecklade delar. Vi har ocksĂ„ utvecklat ett arbetssĂ€tt som gör att vi snabbare kan tillhandahĂ„lla en kundanpassad lösning till varje kund eftersom varje styrenhet Ă€r oftast unik. Tillsammans med de verktyg och processer vi tillhandahĂ„ller kan kunden effektivt underhĂ„lla sitt system, sĂ€ger Hans Nyström.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2