Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Micron Komponenter | 16 februari 2012

Micron och Elpidas samgående kan skaka marknaden i grunden

Ett potentiellt samgÄende mellan amerikanska Micron Technology Inc och japanska Elpida Memories Inc har potentialen att fullstÀndigt rita om marknaden för DRAM och hota Samsung.
En union mellan de tvĂ„ företagen – nĂ„got som ryktas runt om i industrin för nĂ€rvarande – skulle göra att det nya företaget omedelbart intar plats nummer 2 pĂ„ den globala rankingen. FÖretaget skulle ha en total kapacitet pĂ„ 374'000 WSPM (wafers starts per month), det hĂ€r enligt IHS.

Det nya företaget skulle ha en marknadsandel av 28%, precis bakom Samsung med en kapacitet pÄ 433'000 WSPM eller 33% marknadsandel. Elpida och Micron brukar inta, var för sig, plats 3 och 4 pÄ listan.

Det hÀr skulle göra att Hynix hamnar pÄ tredje plats med en kapacitet pÄ 300'000 WSPM eller 23% av marknaden.

Innan ett samgÄende blir klart mÄste dock ett antal utmaningar övervinnas. Den första Àr Elpidas skulder. Elpida Àr skyldiga runt 4 miljarder, dock i en bransch dÀr företag har en tendens till stora skulder pÄ grund av höga kostnader för att bygga nya fabriker. Micron Àr dock ett av de företag som försökt arbeta Ät andra hÄllet och inte Àr förtjusta i skulder.

En andra utmaning Àr den starka Yen:en. Det gör att produktion i Japan Àr mindre lönsamt Àn i andra lÀnder sÄsom Taiwan eller Korea.

En tredje utmaning Àr det utvecklingssamarbete som existerar mellan Micron och taiwanesiska Nanya Technology Corp. Det kan finnas förbindelser mellan företagen som stÄr med i avtalet och som kan komma emellan ett samgÄende.

En fjÀrde och tragisk anledning Àr att Microns vd nyligen avled i en flygplansolycka. Steve Appleton lÀr ha varit en av drivkrafterna bakom förslaget.

Fördelarna

Större produktionskapacitet och större marknadsandel Àr inte den enda fördelen med ett samgÄende. För Elpida Àr till exempel en stor fördel att man kan nÄ Microns premiumkunder.

Under det tredje kvartalet fick Elpida ungefÀr 0,7 dollar per gigabyte medan Micron fick 1,34 dollar. Micron har en annan kundbas som Àr villiga att betala mer.

Och medan Elpida nÄr premiumkunder skulle Micron nÄ Elpidas köpare av mobil DRAM. Elpidas andel hÀr var 18,1% medan Microns enbart v ar 5,3%. Mobil DRAM stÄr nu för 15% av den totala DRAM-marknaden sÄ detta Àr inte obetydligt.

Ett samgÄende kan visa sig vara bÄde en vÀlsignelse och en förbannelse. Ett samgÄende gör att Ànnu en spelare försvinner frÄn marknaden vilket gör att OEM-företag fÄr fÀrre valmöjligheter. Men det kan ocksÄ vara en viktig ballast mot storleken och inflytandet hos Samsung.

IHS tror att fördelarna skulle uppvÀga nackdelarna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1