Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© rommel rondario / dreamstime.com Elektronikproduktion | 17 februari 2012

Lämnar Elfa Sverige?

Evertiq fick i veckan ta emot uppgifter om att Elfa Distrelec stÄr inför stora förÀndringar framöver och att företagets verksamhet i Sverige eventuellt kan komma att flyttas.
I de uppgifter som Evertiq har fÄtt ta del av diskuterar man inom företaget att bygga ett centrallager i Europa för att stÀrka konkurrenskraften. Det hÀr lÀr bland annat ske dÀrför att man mÀrker av en allt tydligare konkurrens frÄn amerikanska distributörer som Mouser och Digikey. Ingen av de befintliga orterna dÀr Elfa idag har lager (JÀrfÀlla, NÀnikon och Achim) anses kunna husera en sÄdan ökning och dÀrför tittar man pÄ nya lösningar.

Elfa Distrelecs CEO Ove Opseth sÀger sig inte kunna kommentera uppgifterna i dagslÀget och sÀger att det inte finns nÄgot beslut pÄ att detta kommer att bli verklighet. Han motsÀger ocksÄ uppgifter om att inköps- katalog och produktavdelningen i Sverige Àr pÄ vÀg att lÀggas ner.

Kritik frÄn de anstÀllda

I samband med uppgifterna kommer ocksÄ kritik frÄn de anstÀlldas hÄll om hur Elfas ledning har hanterat frÄgorna om personalpolitik i samband med den oro som finns för jobben:

- Jag vet inte om jag Àr pÄ rÀtt plats för att kunna kommentera det just nu. Vi har haft en dialog med de fackliga förbunden, sÀger Ove Opseth.

Hur anser du att frÄgorna om personalen har skötts?

- Vi har gÄtt enligt det som Àr den gÀngse normen.

Tobias Ohlsson Àr facklig representant pÄ Elfa Distrelec. Han sÀger att förÀndringar diskuteras och att han till viss del kan förstÄ att de anstÀllda Àr oroliga:

- Ja alltsÄ, vi (fackförbundet) Àr ju inblandade i det mesta. Det hÀnder grejer just nu, det har det gjort lÀnge. Vi har gjort större grejer Àn det vi hÄller pÄ med just nu skulle jag vilja sÀga. DÀremot kan jag tÀnka mig att det finns de som blir berörda eller kan tÀnkas bli berörda inom en framtid som inte Àr vana vid att bli det.

Enligt vissa uppgifter kommer större delen av personalen att fÄ lÀmna företaget. Vet du nÄgot om detta?

- Det Ă€r inget jag vet men visst pratas det om det. Man utvĂ€rderar lösningar snarare. NĂ€r man gör det pĂ„ ett företag av den storleken som Elfa Ă€r tillsammans med Distrelec sĂ„ tittar man inte pĂ„ lĂ€nder lĂ€ngre utan pĂ„ vĂ€rldsdelar. SĂ„ jo, det har vĂ€l börjat dyka upp nĂ„got att jobba mot. En beredskapsplan om man sĂ€ger sĂ„ - ”vad hĂ€nder om?”. Men det Ă€r ingenting jag kan sĂ€ga inom en nĂ€ra framtid i alla fall.

Rent fackligt har man varit i kontakt med regionen för att se över beredskapen för de runt 200 som Elfa idag har anstÀllda i Sverige. Det Àr dock inte unikt för just denna situation utan det har man ocksÄ i normala fall, avslutar Tobias Ohlsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2