Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kheng-guan-toh-dreamstime.com Komponenter | 28 februari 2012

Elpidas konkurs kommer påverka hela DRAM-marknaden 2012

Med skulder pÄ 5,5 miljarder dollar ansökte igÄr Elpida om konkursskydd vid domstolen i Tokyo. Och det hÀr kommer att pÄverka hela marknaden.
Att japanska DRAM-tillverkaren Elpida vÀljer att kasta in handduken kom som en chock för den lÀnge lidande DRAM-marknaden. Det hÀr Àr i nivÄ med nÀr Qimonda drog sig ur marknaden 2007.

Konkursskydd Àr förvisso inte lika illa som en ren konkurs dÄ företaget kan fortsÀtta produktionen, dÀremot har beslutet redan pÄverkat marknaden. Till skillnad mot till exempel de taiwanesiska DRAM-företagen som ligger efter i teknologi var Elpida i linje med det senaste och dessutom störst pÄ spotmarknaden för DRAM - en position som Àr svÄrersatt.

Elpidas problem var att de inte kunde vÀnda marknadsstrukturen gÀllande kontraktspriser och istÀllet fick försöka komma ikapp med att utöka produktlinjerna. NÀr marknaden började falla drabbades man av finansiella problem.

Baserat pÄ Elpidas finansiella uttalanden Àr skulden runt 5,53 miljarder dollar. SkuldnivÄn lÄg pÄ ungefÀr 70%. Den japanska regeringen har suttit ner med Toshiba samtidigt som Elpida har fört strategiska samtal med amerikanska Micron. Viljan att fortsÀtta finns alltsÄ.

Situationen Àr dock sÄdan att det har rÄtt för höga nivÄer inom industrin, sÄ kallat oversupply, gÀllande DRAM. Elpidas beslut kan dÀrför ses som en del av bristen pÄ balans som nu rÄder pÄ marknaden och som gjort det svÄrt för företag att överleva.

NĂ€r det gĂ€ller teknisk kapacitet har man gĂ„tt över till 30nm som huvudsaklig tillverkningsprocess. 25nm-utvecklingen nĂ€rmade sig slutförande och de lĂ„g altsĂ„ nĂ€rmast sida vid sida med övriga tillverkare inom den sĂ„ kallade ”first tier”, storspelarna.

Det man dÀremot saknade i utbudet var NAND Flash. Marknadsandelen inom Multi-Chip Packaging var inte heller stor. Av den anledningen var man beroende av DRAM för PC, ett segment som svÀnger mycket beroende pÄ ekonomins utseende.

NÀr det gÀller DRAM för PC var marknadsandelen runt 12% spÄr TrendForce. Det var 0,1% mindre Àn Micron och rÀckte till en fjÀrdeplats. NÀr det gÀller mobil DRAM hade man 17% eller plats nummer 3 i vÀrlden.

Elpidas teknologiska kapacitet och konkurrenskraft Àr större Àn det konkursade Qimonda. Om Elpida försvann frÄn marknaden helt och hÄllet sÄ skulle det bli stora konsekvenser för marknaden som helhet.

För DRAM förvÀntar man sig att priserna har stabiliserats och botten Àr nÄdd. Under 2012 tror man pÄ en mindre uppgÄng. Elpidas beslut kan komma att pÄverka hur utvecklingen för priserna fortsÀtter under Äret, nÄgot som gör att industrin hÄller ögonen pÄ lÀget.

Om handduken kastas in helt och hĂ„llet blir det dessutom bara tvĂ„ större spelare pĂ„ marknaden för mobil DRAM – Samsung och Hynix – nĂ„got som gör att marknaden hamnar i oligopol.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1