Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Anna-bakulina-dreamstime.com Elektronikproduktion | 05 mars 2012

Digitalkameran: en utdöende art?

Med allt bÀttre kameror i mobiltelefonerna lÀmnar fler sin digitalkamera och videokamera hemma. Det verkar som att kameratillverkarna slutligen kan vara pÄ vÀg att förlora kampen mot telefonen.
Under flera Ă„r lyckades kameratillverkarna hĂ„lla telefonerna pĂ„ mattan genom att öka antalet megapixlar. Nu har dock de flesta kamerorna i mobiltelefoner nĂ„tt en ”bra nog”-standard för konsumenten.

Leveranserna av telefoner med en högre Àn 3 megapixlar förvÀntas vÀxa betydligt snabbare Àn försÀljningen av dedicerade digitalkameror och överstiger troligtvis en miljard enheter för första gÄngen under 2014. Den direkta kopplingen mot nÀtet och förmÄgan att ladda upp bilder pÄ sociala nÀtverk, till mejl eller att skicka som MMS Àr en av framgÄngsfaktorerna.

För att tÀvla har kameratillverkarna Ä sin sida tryckt in funktionalitet i kamerorna som pÄminner om den som finns i telefonerna. Marknaden har ocksÄ fÄtt se en ny typ av kamera komma till sin rÀtt: en med ett litet hölje som i en digital kompaktkamera men med utbytbara objektiv.

Det hÀr nya systemet kallas för electronic viewfinder interchangeable lens (EVIL). De Àr tunnare Àn större systemkameror och anvÀnder inga speglar mellan bildsensorn och de optiska delarna utan har istÀllet ett helt elektroniskt system byggt runt LCD-teknik.

Digitala kompakta kameror ökade pÄ Ärsbasis 37% mellan 2000-2005. Mellan 2005-2010 vÀxte det lÄngsammare med enbart 9%. För perioden 2010-2015 vÀntas tillvÀxten inte bli större Àn 2,1%.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1