Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nyul-dreamstime.com Elektronikproduktion | 06 mars 2012

Mikael Joki och EEPAB uppmärksammas för innovationer

Mikael Joki fick i fredags motta det nyinstiftade priset Årets Innovatör i Eskilstuna för det arbete kontraktstillverkaren Eskilstuna Elektronikpartner AB bedriver med just innovationer.
Hur kommer det sig då att just Eskilstuna Elektronikpartner AB fick priset? Enligt Mikael Joki beror det på en rad faktorer. En av de viktigare är att man har en innovationsstrategi där man har engagerat hela personalstyrkan. Fokuset ligger inte bara på rena uppfinningar utan också på hur man ska nå affärsmässig framgång med produkterna.

- Vi hjälper ju företag att ta fram nya produkter och det är extra kul att det här har uppmärksammats på hemmaplan. Det är lite speciellt att just ett industriföretag får priset, oftast associerar man innovation med nya grejer och prylar. Det är också kul att många har hört av sig till oss för att gratulera och att de tycker att vi är värdiga vinnare.

Hur ser det dagliga arbetet med innovationer ut på företaget?

- Vi har två doktorander som har varit inne i två år och hjälpt till. De hjälper oss att identifiera behov och även att förstå innovationsprocessen. Sedan har vi haft flera föreläsningar och seminarier där de anställda verkligen har fått gnugga begreppet innovation.

Utöver det arbetar man på arbetsplatsen i projektgrupper och tittar på innovationer inom de områden som man behärskar. Just nu arbetar man på två skarpa "case" hälsar Mikael Joki. Arbetet handlar mycket om att identifiera kundbehov och att bryta ner frågeställningar.

Arbetet i sig är inte något nytt. Snarare anser han det gått inflation i begreppet innovation. Hos EEPAB har man arbetat med innovationsrelaterade projekt en längre tid gällande att hjälpa olika kunder och korsbefrukta verksamheter.

Sist evertiq var i kontakt med Eskilstuna Elektronikpartner AB var det precis efter Elmia Subcontractor och i en tid när mycket surrade i Europa. Nu, några månader senare, passade vi därför på att ta tempen på marknaden sett ur deras ögon:

- Tittar vi på produktutveckling är det högtryck för vår del. Där har vi full beläggning med mycket offerter ute som resulterar i nya uppdrag. När det gäller produktionsuppdrag ser vi en ökning sedan början på februari.

Precis efter Elmia Subcontractor hade man en liten dipp inom just detta område men det kom inte som någon överraskning utan man hade räknat med nedgången. På produktionssidan kan också nämnas att man sedan årsskiftet fått igång en ny röntgenutustning.

Hur ser det då ut inför 2012?

- Det ser väldigt lovande ut. Just nu är vi spända inför den kommande mässan (SEE). Förra året var ett bra år då vi ökade med nästan 20% och förbättrade vinsten. Det här året ser det ut att bli en 10%-ig expansion fram till sista juni.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2