Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© grzegorz-wolczyk-dreamstime.com Komponenter | 21 mars 2012

Japans åldrande chip-industri en stor utmaning

Ett Är efter skalvet Àr den Äldrande chip-industrin i Japan den stora utmaningen.
IHS skriver att – jordbĂ€vningen till trots – var den stora katastrofen för den japanska chip-industrin det som hĂ€nde nĂ„gra Ă„r innan 2011. Det var dĂ„ man förlorade sin status som ledande halvledar-tillverkande region.

Som bevis pÄ detta tar IHS bland annat upp hur begrÀnsad katastrofen med jordbÀvningen och tsunamin ÀndÄ blev ur industris synvinkel. 2003 stod de japanska tillverkarna för 27% av marknadsandelen. 2011 har marknadsandelen gÀllande tillverkning sjunkit till 19%.

Av de stora tillverkningsregionerna har Japan dessutom det lÀgsta antalet avancerade 300-mm wafer-fabriker och störst andel av Àldre 6-tums wafer-fabriker. De japanska företagen har valt att inte stÀnga sina Àldre fabriker eller bygga om dem till modernare anlÀggningar.

Produktion i Japan

Efter katastrofen i början av förra Äret restes frÄgan hur leveranskedjorna för halvledare skulle kunna rÀddas. Massiva komponentproblem vÀntades och industrin sÄg med bÀvan mot att ÄterhÀmtningen kanske skulle dröja.

Nu verkar saker emellertid vara tillbaka pÄ det normala, skriver IHS. Det var bara en fabrik, Àgd av Freescale Semiconductor, som tvingades stÀnga ner permanent. Denna hade dessutom redan fÄtt sitt slutdatum satt till sent 2012. Tsunamin och jordbÀvningen snabbade bara pÄ förloppet.

Varför blev bedömningen sÄ fel?

Katastrofen pÄvisade det faktum som man vetat om men inte accepterat: Att Japan inte lÀngre sitter i förarsÀtet gÀllande halvledare.

Ett moget Japan

I februari tog ett förslag sÄ sakteliga form. Det skulle adressera problemen i den japanska halvledarindustrin. Konsolidering var ledordet för jÀttarna Renesas, Fujitsu och Panasonic.

Planen separerar design och tillverkning till tvÄ olika företag. Det pekas ocksÄ mot att det behövs en kapital-injektion för att föra in nytt liv. IHS bedömer dock planen som en vÀl dold vÀg mot att reducera tillverkningen i landet.

IHS tror inte att det hĂ€r Ă€r den injektion som behövs. NĂ€r de ledande chip-företagen gĂ„r över till ” sub-28-nanometer”-tillverkning mĂ„ste Japan möta det faktum att man inte har nĂ„gra företag kapabla att vara med i volymproduktionen.

Enbart tiden fÄr utvisa vilken vÀg den japanska industrin slutligen tar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2