Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© maksim pasko / dreamstime.com Analys | 22 mars 2012

Topp5-tips när verksamheten ska flytta hem

Med ökande arbetskostnader, ett ökat antal ”force majeure”-hĂ€ndelser vĂ€rlden över samt förĂ€ndringar i vĂ€xelkurserna finns det gott om skĂ€l att förlĂ€gga produktionen nĂ€rmare hemmet eller hemma.
Men samtidigt som det finns ett ökat tryck pĂ„ utlokaliserade företag att Ă„tervĂ€nda hem Ă€r stigande arbetskostnader bara del av ekvationen. Det finns flera saker att övervĂ€ga innan beslutet ska fattas, inte minst valutakursförĂ€ndringar, logistik-kostnader, service-kostnader, skatter, tullar och regeringens policy – alla nyckelfaktorer i sourcing-beslutsprocessen.

Faktum kvarstÄr - utan omsorg kan riskerna associerade med stora förÀndringar i sourcing-strategin bli enorma och kostsamma. HÀr Àr vÄra förslag pÄ steg och övervÀganden som mÄste göras pÄ varje steg.

1. Det första steget nÀr man funderar pÄ att flytta Àr att ta i övervÀgande existerande affÀrsmodell-antagen och de faktorer som fick dig att utlokalisera frÄn första början samt vad som driver pÄ behovet av att övervÀga att flytta igen. Var den ursprungliga verksamhetsmodellen helt baserad pÄ arbetskostnader med logistikkostnader, inventarienivÄer, kassaflöde, lyhördhet gÀllande kvalitet, vÀxelkurser och resekostnader som ansÄgs eller inte ansÄgs vara viktiga faktorer?

2. Är faktorerna eller parametrarna som har förĂ€ndrats sedan det ursprungliga beslutet troligtvis sĂ„na att de förĂ€ndras tillbaka igen inom kommande Ă„r eller Ă€r det fundamentala som drev utlokaliseringen fortfarande sant men tyngt av en dĂ„lig leverantör? Kommer en flytt att ta produktionen nĂ€rmare dagens marknad men lĂ€ngre ifrĂ„n morgondagens?

Om författaren: Steven Healings Àr ingenjör och medlem i IET, CILT och CIPS. Han har över 20 Är erfarenhet av arbete med leveranskedjor, verksamhet och projektledning inom högteknologisk industri. Det hÀr inkluderar ansvar för kostnadsreducerande program, outsourcing-projekt och att leverera komplexa leveranskedjelösningar till kunder. Han har arbetat för eXception sedan 2007.
© eXception Group
3. PÄ grund av de senaste trenderna nÀr det gÀller att flytta ut produktion finns i spÄret av detta fÀrdighets- och kunskapsluckor för mÄnga industrier nÀr jobb har flyttats till lÄgkostnadsleverantörer. Med det hÀr i Ätanke behövs det tas i övervÀgande nÀr produktion flyttas tillbaka att leverantörerna som vÀljs kan möta din industris behov, har kunnig arbetskraft och processer som gör att de kan fullfölja efterfrÄgan.

En robust bedömning behövs för att försÀkra om att leverantören kommer att kunna hantera de kommande produkterna och kunskapsutbytet, speciellt nÀr en leverantör pÄ annat hÄll i vÀrlden Àr mindre samarbetsvillig. En klar transfer-metodologi mÄste anvÀndas.

4. Kom överens om riskerna i ett transferprogram med den nya leverantören och gör kontinuitetsplaner för att försÀkra om en lyckad överföring. I alla projekt som involverar att man byter en key-supplier Àr det av största vikt att planera för kontinuitet gÀllande leveranser till slutkunder. Det Àr en vÀsentlig del av att hantera riskerna.

Det hÀr kan bland annat göras genom att inventarienivÄerna byggs upp för att tÀcka transfer-perioden (utrustning kan behöva omlokaliseras) eller parallell produktion. Oavsett vilken metod som anvÀnds bör ett riskregister vara en viktig del av verktygslÄdan för en eventuell flytt.

5. KontraktsmÀssiga och kommersiella aspekter mÄste bedömas noggrant, inklusive reaktionerna frÄn de etablera leverantörerna nÀr de meddelas om förÀndringen. Du bör begrunda om nya godkÀnnanden behövs om tillverkare Àndras och om sÄ Àr fallet hur lÄng tid processen tar och hur mycket den kostar.

Att flytta verksamheten krÀver tanke. Det Àr lÀtt att snabbt Àndra taktik som en reaktion pÄ nÄgot som pÄgÄr men det Àr det lÄngsiktiga synsÀttet som behövs för att flytten ska kunna bli framgÄngsrikt. Riskerna Àr ofta stora nÀr det gÀller att flytta hem, kanske större Àn nÀr det gÀller att flytta ut. Företag fÄr inte underskatta de insatser som krÀvs för att hantera ett sÄ stort projekt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1