Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© maksim pasko / dreamstime.com
Analys |

Topp5-tips när verksamheten ska flytta hem

Med ökande arbetskostnader, ett ökat antal ”force majeure”-händelser världen över samt förändringar i växelkurserna finns det gott om skäl att förlägga produktionen närmare hemmet eller hemma.

Men samtidigt som det finns ett ökat tryck på utlokaliserade företag att återvända hem är stigande arbetskostnader bara del av ekvationen. Det finns flera saker att överväga innan beslutet ska fattas, inte minst valutakursförändringar, logistik-kostnader, service-kostnader, skatter, tullar och regeringens policy – alla nyckelfaktorer i sourcing-beslutsprocessen. Faktum kvarstår - utan omsorg kan riskerna associerade med stora förändringar i sourcing-strategin bli enorma och kostsamma. Här är våra förslag på steg och överväganden som måste göras på varje steg. 1. Det första steget när man funderar på att flytta är att ta i övervägande existerande affärsmodell-antagen och de faktorer som fick dig att utlokalisera från första början samt vad som driver på behovet av att överväga att flytta igen. Var den ursprungliga verksamhetsmodellen helt baserad på arbetskostnader med logistikkostnader, inventarienivåer, kassaflöde, lyhördhet gällande kvalitet, växelkurser och resekostnader som ansågs eller inte ansågs vara viktiga faktorer? 2. Är faktorerna eller parametrarna som har förändrats sedan det ursprungliga beslutet troligtvis såna att de förändras tillbaka igen inom kommande år eller är det fundamentala som drev utlokaliseringen fortfarande sant men tyngt av en dålig leverantör? Kommer en flytt att ta produktionen närmare dagens marknad men längre ifrån morgondagens?
Om författaren: Steven Healings är ingenjör och medlem i IET, CILT och CIPS. Han har över 20 år erfarenhet av arbete med leveranskedjor, verksamhet och projektledning inom högteknologisk industri. Det här inkluderar ansvar för kostnadsreducerande program, outsourcing-projekt och att leverera komplexa leveranskedjelösningar till kunder. Han har arbetat för eXception sedan 2007. © eXception Group
3. På grund av de senaste trenderna när det gäller att flytta ut produktion finns i spåret av detta färdighets- och kunskapsluckor för många industrier när jobb har flyttats till lågkostnadsleverantörer. Med det här i åtanke behövs det tas i övervägande när produktion flyttas tillbaka att leverantörerna som väljs kan möta din industris behov, har kunnig arbetskraft och processer som gör att de kan fullfölja efterfrågan. En robust bedömning behövs för att försäkra om att leverantören kommer att kunna hantera de kommande produkterna och kunskapsutbytet, speciellt när en leverantör på annat håll i världen är mindre samarbetsvillig. En klar transfer-metodologi måste användas. 4. Kom överens om riskerna i ett transferprogram med den nya leverantören och gör kontinuitetsplaner för att försäkra om en lyckad överföring. I alla projekt som involverar att man byter en key-supplier är det av största vikt att planera för kontinuitet gällande leveranser till slutkunder. Det är en väsentlig del av att hantera riskerna. Det här kan bland annat göras genom att inventarienivåerna byggs upp för att täcka transfer-perioden (utrustning kan behöva omlokaliseras) eller parallell produktion. Oavsett vilken metod som används bör ett riskregister vara en viktig del av verktygslådan för en eventuell flytt. 5. Kontraktsmässiga och kommersiella aspekter måste bedömas noggrant, inklusive reaktionerna från de etablera leverantörerna när de meddelas om förändringen. Du bör begrunda om nya godkännanden behövs om tillverkare ändras och om så är fallet hur lång tid processen tar och hur mycket den kostar. Att flytta verksamheten kräver tanke. Det är lätt att snabbt ändra taktik som en reaktion på något som pågår men det är det långsiktiga synsättet som behövs för att flytten ska kunna bli framgångsrikt. Riskerna är ofta stora när det gäller att flytta hem, kanske större än när det gäller att flytta ut. Företag får inte underskatta de insatser som krävs för att hantera ett så stort projekt.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-2
Annons
Annons