Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aspocomp Mönsterkort | 05 april 2012

Intervju med Aspocomps vd Sami Holopainen

Finlandsbaserade Aspocomp har hade ett bra 2011 dÄ man vÀxte bÄde gÀllande resultat och försÀljning. Resultatet landade pÄ 4,1 miljoner euro jÀmfört med 1,8 miljoner Äret innan. Samtidigt gick försÀljningen upp med 26%.
Den primÀra kundbasen finns i nordeuropeiska i lÀnder som Sverige, Finland och Tyskland. HÀr erbjuder man prototyp-tjÀnster och snabba leveranser. Förra Äret förvÀrvade man ocksÄ en fabrik Àgd av Cibo-Print Oy i Teuva.

“Vi har placerat oss i en position dĂ€r vi egentligen inte konkurrerar med billigare marknader”, det sĂ€ger vd Sami Holopainen om företagets senaste aktiviteter. “VĂ„rt erbjudande Ă€r en kombination av produkten sjĂ€lv, leveranstid och sĂ„ extensiva tjĂ€nster. Vi tjĂ€nstgör pĂ„ utvecklingsavdelningarna hos de företag som designar och sĂ€ljer elektroniska enheter”.

För att kunna erbjuda snabba leveranstider behövde företaget mer kapacitet Àn de hade tillgÀngligt i fabriken i Oulu. Det var ett av de primÀra skÀlen till varför man valde att förvÀrva fabriken i Teuva.

“Anledningen till förvĂ€rvet av fabriken var att vi ville bredda vĂ„r produktportfölj och ocksĂ„ öka vĂ„r kapacitet. Under Ă„ren 2010 och 2011 har vi haft ganska hög kapacitet genom att anvĂ€nda utrymmet i vĂ„r gamla fabrik. VĂ„rt företags konkurrensfördel Ă€r snabbhet och snabba leveranser och det krĂ€ver att fabriken har kapacitets-flexibilitet”, sĂ€ger Sami Holopainen. ”Vi arbetar med tidsfrĂ„gan och det krĂ€ver att vi har extra kapacitet sĂ„ att vi kan reagera snabbt nĂ€r kunder lĂ€gger en snabb order hos oss. Och vi har lidit lite av att kapacitetsutnyttjandet har varit lite för högt.”

“Vi kĂ€nde ocksĂ„ till den hĂ€r fabriken dĂ„ den faktiskt har varit en Aspocomp-fabrik tidigare. SĂ„ det finns fortfarande anstĂ€llda hĂ€r som redan varit anstĂ€llda hos Aspocomp. Vi sĂ„g det hĂ€r som ett projekt som var vĂ€ldigt lĂ€tt att ge nĂ€ring Ă„t. SĂ„ det ger oss mer kapacitet, fler kunder och breddar produktportföljen”.

Aspocomp har behÄllit alla fabrikens 42 anstÀllda och, för ett prototyp-fokuserat företag som arbetar skift 24/7, Àr det extra viktigt att behÄlla personal med erfarenhet.

”Det Ă€r definitivt viktigt för oss. För att kunna vara snabba i frĂ„ga om produktionen mĂ„ste du ha anstĂ€llda pĂ„ golvet som har befogenheten och som tar egna initiativ. De hĂ„ller koll pĂ„ att produkterna rör sig pĂ„ fabriksgolvet. Det hĂ€r Ă€r en verksamhet som tar tid att lĂ€ra sig sĂ„ att behĂ„lla skicklig personal Ă€r vĂ€ldigt kritiskt för vĂ„rt företag.”

Sami Holopainen sÀger att under det hÀr Äret avser man investera mer Àn genomsnittligt och fortsÀtta att bygga upp kapacitet inom teknologi.

”Hur vi arbetar i framtiden Ă€r att kommer att fortsĂ€tta uppgradera teknologin i vĂ„r gamla fabrik men samtidigt kan vi flytta Ă€ldre utrustning till den nya fabriken sĂ„ att vi kan lyfta den teknologiska kapaciteten hos bĂ„da fabrikerna samtidigt.”
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2