Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Rommel-rondario-dreamstime.com Komponenter | 13 april 2012

Rotakorn och IDofEA reder ut problemet falska komponenter

Branschorganisationen IDofEA (Independent Distributors of Electronics Association) och medlemsföretaget Rotakorn reder ut problematiken kring förfalskade komponenter. Under en halvtimme pÄ S.E.E kommer de gÄ igenom vad man behöver veta.
De senaste mÄnaderna har allt intensivare diskussioner om förfalskade komponenter förts, inte minst sedan det uppdagats att bland annat den amerikanska armén drabbats av problemet. Det hÀr har ocksÄ gjort att lagstiftningarna har skÀrpts för öka kontrollen pÄ en allt öppnare marknad.
>>Det finns tyvÀrr alltid individer som Àr beredda pÄ att tjÀna pengar pÄ ett oetiskt sÀtt.<<

- Problemet kan vara mÄngbottnat, sÀger Jörgen Carlsson som Àr vd pÄ Rotakorn. Ibland kan det vara enkelt att upptÀcka förfalskningar och ibland krÀvs mer sofistikerade metoder.

- En sak som vi har tittat pÄ Àr varför problemet har ökat. En anledning Àr att vÀstvÀrlden lÀgger ut mer elektronikskrot i andra delar av vÀrlden. Det hÀr ger möjligheter bÄde till sÄ kallat refurbishment och rena förfalskningar. Det finns tyvÀrr alltid individer som Àr beredda pÄ att tjÀna pengar pÄ ett oetiskt sÀtt.

Man kommer ocksĂ„ att behandla frĂ„gan om oberoende distribution och vad dess för och nackdelar Ă€r. PĂ„ en marknad dĂ€r obsoleta komponenter ibland behöver hittas och dĂ€r allokeringar och bristsituationer har ökat finns ett ökat behov av komponenter som inte kommer genom de stora kanalerna – men ocksĂ„ ett ökat behov av kontroll av dessa.

Regler och erfarenheter

En av huvudpunkterna blir en genomgÄng av standarden IDEA-STD-1010-B som ger riktlinjer för hantering av komponenter frÄn den öppna marknaden.

- Kraftigt förenklat brukar jag sÀga att IDEA-STD-1010-B Àr som ett slags ISO för processen att upptÀcka undermÄliga komponenter, sÀger Jörgen Carlsson. Certifieringskraven för IDEA har dock varit betydligt mer krÀvande Àn ISO. Följer man standarden sÄ har man alla möjligheter att finna felaktigheter. Medlemskapet och certifieringen Àr en investering som har gett ett mycket bra resultat för Rotakorn.

Rotakorns talare Peter Berglund hÄller inte föredraget pÄ S.E.E under företagets eget namn utan för IdofEA:s rÀkning. Med det sagt har de som företag ÀndÄ stor erfarenhet av att hantera problemet.

- Det Ă€r ett problem vi givetvis har stött pĂ„. Vi köper vĂ€ldigt mycket, i alla fall 80%, genom normala kanaler. Men sĂ„ finns det ibland obsoleta komponenter och de finner man inte dĂ€r. DĂ„ fĂ„r vi gĂ„ till den öppna marknaden med de risker det innebĂ€r. Genom att certifiera vĂ„ra underleverantörer enligt IDEAs riktlinjer och ”audits” pĂ„ plats hos leverantören minimerar vi risken för undermĂ„liga komponenter. I extremfall med komponenter som endast Ă€r tillgĂ€ngliga genom en ocertifierad leverantör tar vi beslut tillsammans med kunden hur vi pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt testar komponenterna, sĂ€ger Jörgen Carlsson.

Han menar ocksÄ att problemet felaktigt ofta beskrivs som ett helt igenom asiatiskt problem.

- Det finns mycket förutfattade meningar om att det sitter mÀnniskor pÄ kÀllarföretag i Kina och tillverkar förfalskade komponenter. Visst finns en stor del av problemet i Kina men ocksÄ i vÀstvÀrlden genom att mindre noggranna företag sÀljer komponenterna vidare utan att ha en kvalificerad kontroll.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2