Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 april 2012

Invigning S.E.E - Håkan Ekengren, Närings-departementet

- Det är genom affärer företag emellan vi skapar välstånd i Sverige, säger Håkan Ekengren i inledningstalet till S.E.E när han inviger mässan.
- Vi har i förhållande till omvärlden och framförallt i förhållande till övriga Europa väldigt bra statsfinanser. Det är en konkurrensfördel, säger Håkan Ekengren i inledningstalet som öppnar S.E.E i Kista. Det är fullt i publiken och fotoblixtarna lyser med jämna mellanrum upp scenen.

Han fortsätter:

- En gräns har bildats söder om Tyskland. På denna sida har vi hanterat lågkonjunkturen på ett hyfsat bra sätt. Våra vänner i södra Europa har det jobbigt.

- USA tenderar idag till att inte falla djupare. Man är någonstans i botten men det finns positiva signaler i utvecklingen. I Kina, Indien, Brasilien och i andra länder händer det mycket. Den tillväxttakt de har kommer kanske inte gälla framöver men de kommer ändå driva världsutvecklingen.

Vad blir då Sveriges roll i detta är den naturliga frågan:

- Vi lever i en global värld. Det innebär att svensk ekonomi måste ha ett förhållande till omvärlden. Vi är ett öppet land, det rör sig människor mellan Sverige och andra länder. Det är en konkursfördel samtidigt som det gör oss sårbara. Vi tror att företag bygger välstånd. Med ett bra resultat på sista raden kan man fortsätta bygga välstånd. När det gäller saker som företagsklimat, forskning och så vidare ligger vi högt upp. Samtidigt är det många länder som springer snabbare än Sverige. Vår utmaning är att om 10-15 år vara fortsatt konkurrenskraftiga.

En sak som man arbetar på just nu är problemet med kredittider:

- Snabba betalningar är ett jättestort problem. Det pågår utredningar på EU-nivå för att skärpa upp detta. Snittiden ligger idag på runt 35 dagar för betalningar mellan företag. Det kan vi jämföra med södra Europa som ligger på runt 110 dagar mellan företag. Detta är enorma skillnader men vi vet att kreditfrågan är jätteviktig för likviditeten och kassaflödet hos våra företag.

Från regeringshåll har man några satsningar för hösten. Dessa inkluderar:

- Regeringen kommer efter sommaren att presentera en nationell innovations-strategi.

- Inom ramen för att vi har en tuff statsfinansiell situation kommer vi ändå prioritera forskning vid universitet och lärosäten.

- Vi tittar på skattefrågor och regelförenklingar för våra företag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1