Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 19 april 2012

Invigning av nytt ljud- och vibrationslabb

En ny, hyperkÀnslig utrustning för att mÀta ljud och vibrationer finns snart pÄ plats vid Lund Tekniska Högskola.
Det Ă€r den danske tillverkaren BrĂŒel & KjĂŠr som lĂ„nar ut sina produkter med förhoppningen att de ska komma till anvĂ€ndning i nya, tvĂ€rvetenskapliga, och gĂ€rna industrinĂ€ra, forskningsprojekt.

– För att kunna sköta exempelvis ett vindkraftverk mĂ„ste man kunna lĂ€sa av och tolka de vibrationerna som anlĂ€ggningen avger. DĂ„ kan man exempelvis upptĂ€cka och laga skador i tid. Överlag kan en sĂ„dan hĂ€r utrustning ge en skjuts Ă„t den forskning som gĂ„r ut pĂ„ att tolka vibrationer frĂ„n olika anlĂ€ggningar. Förhoppningsvis kan den ocksĂ„ öppna upp för helt nya anvĂ€ndningsomrĂ„den, sĂ€ger Göran Sandberg, professor i Byggnadsmekanik och universitetets samordnare för detta projekt.

PÄ plats finns utrustning och installationer, bland annat en vinge och en motor frÄn ett vindkraftverk dÀr ljudet och vibrationerna frÄn en vinge och motorn visas. Ljud och vibrationer mÀts ocksÄ och pÄ ett existerande vindkraftverk och presenteras direkt pÄ websidor.

– Anledningen till att vi valde just LTH beror pĂ„ att hĂ€r finns bred kompetens inom energiomrĂ„det, frĂ„n vindenergi till olika slag energieffektiviseringsprocesser. Tillsammans hoppas vi kunna utveckla ett skandinaviskt centrum inom omrĂ„det, sĂ€ger Lars Agerlin, VD och forsknings- och utvecklingsansvarig vid BrĂŒel & KjĂŠr.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1