Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 25 maj 2012

Impact Coatings framgångsrika hos Fraunhofer

Fraunhofer-institutet har genom Impacts InlineCoater 300 kunnat öka tempot i utveckling och industrialisering med belÀggningssystem.
Fraunhofer Institutet för Surface Engineering and Thin Films IST har utvecklat en töjningsgivare som appliceras som en ytbelÀggning direkt pÄ mÀtobjektet. Sensorn har mycket hög töjningskÀnslighet och har en inbyggd temperaturkompensation. Genom att anvÀnda en InlineCoater 300 levererad av Impact Coatings redan i utvecklingsarbetet, har en mer Àn 10 ggr högre produktivitet jÀmfört med ett traditionellt belÀggningssystem kunnat pÄvisas.

Impact Coatings levererade under2011 ett industriellt PVD-belÀggningssystem, InlineCoater 300, till Fraunhofer-institutet. Fraunhofer anvÀnder systemet för att pÄskynda utvecklingsarbetet. Systemet ger forskarna en möjlighet att testa mer Àn 100 olika parameteruppsÀttningar per dag jÀmfört med bara nÄgon enstaka om ett konventionellt system anvÀnds. Detta ger en pÄtaglig förkortning av utvecklingstiden.

Genom att ocksÄ utnyttja samma system för industrialiseringsfasen som för den framtida serieproduktionen för den specifika produkten, minskas time-to-market ytterligare.

Slutligen sÄ har Fraunhofer visat att InlineCoater-systemet ger mer Àn 10 gÄnger högre produktivitet jÀmfört med ett konventionellt PVD-system, vilket reducerar tillverkningskostnaden till en nivÄ som gör den aktuella produkten kommersialiserbar.

Töjningsgivaren, baserad pÄ en metall-legerad DLC- Diamond Like Carbon-belÀggning direkt pÄ mÀtobjektet, Àr den första produkt Fraunhofer utvecklat genom att anvÀnda IC300-systemet. Fraunhofer söker nu industriella partners som Àr intresserade av att kommersialisera produkten. Impact Coatings Àr i denna fas involverad som partner till Fraunhofer för leverans av de belÀggningssystem som dÄ kommer att efterfrÄgas, medan Fraunhofer levererar belÀggningsprocessen och know-how.

“Samarbetet med Impact Coatings samt belĂ€ggningssystem frĂ„n dem ökar vĂ„r utvecklingshastighet genom att möjliggöra snabb forskning och utveckling, industrisalisering samt massproduktion i samma system. Efter att vi utvecklat en belĂ€ggning, kan samma system och process enkelt överföras till den masstillverkande industrin” sĂ€ger Dr Ralf Bandorf, Group Manager Fraunhofer IST.

“Fraunhofer Ă€r ett vĂ€lrenommerat forskningsinstitut kĂ€nt ö ver hela vĂ€rlden. Vi Ă€r dĂ€rför mycket stolta över att fĂ„ arbeta tillsammans med dem för utveckling av nya belĂ€ggningar och applikationer. Den piezoelektriska töjningsgivaren Ă€r ett bra exempel pĂ„ hur partnerskapet Ă€r tĂ€nkt att fungera, med Fraunhofer som leverantör av belĂ€ggningsprocess och kunskap och med Impact Coatings som leverantör av produktionssystem”, sĂ€ger Dr Henrik Ljungcrantz, CEO pĂ„ Impact Coatings.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1