Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© STMicroelectronics Elektronikproduktion | 30 maj 2012

Svenska Hövding och ST bakom osynlig cykelhjälm

Rörelsesensorer och mikro-controllers från STMicroelectronics utgör hjärna och sinnen hos airbag-hjälmen som uppfunnits av svenska designhuset Hövding.
Enligt studier reducerar hjälm skadorna vid cykel-olyckor med 60%. Fyra av tio av de som dör i cykel-olyckor hade överlevt om de hade burit hjälm. Trots det är det många som inte vill ha hjälm. De är fula, otympliga och opraktiska att bära med sig.

Hövdings hjälm försöker adressera just dessa problem. Den ”osynliga” hjälmen bärs i ett halsband och innehåller en airbag. Om en olycka sker plockar ST:s sensorer upp den onormala rörelsen, skickar signalen till airbagen som då blåses upp på 1/10 av en sekund. Den skyddar alla vitala ställen på huvudet utan att begränsa sikten.

Elektroniken i Hövding-hjälmen styrs av en mikro-controller av märket STM32 microcontroller. De integrerade sensorerna känner av både linjär och vinkelmässig rörelse i alla tre dimensioner. För att avgöra om det är en olycka använder sensorsystemet algoritmer definierade från simulerade olyckor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1