Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto-dreamstime.com Analys | 20 juni 2012

Ny metod kan revolutionera solcellen

Kubisk kiselkarbid kan vara den nya vÀgen att gÄ för solceller, det tror Mikael SyvÀjÀrvi, en av grundarna till Graphensic AB.
Svenska forskare har utvecklat en metod för att framstÀlla ett material som kan anvÀndas för effektiva solceller. Materialet, Kubisk kiselkarbid, kan vara grunden för solceller som Àr mer Àn dubbelt sÄ effektiva jÀmfört med de solceller baserade pÄ kisel som anvÀnds idag.

© Mikael SyvÀjÀrvi
Mikael SyvÀjÀrvi forskar om nya material, speciellt halvledare för energi och miljö. Hans forskning handlar om material för vita lysdioder inom allmÀnbelysning och för solceller, men Àven nobelprismaterialet grafen. Han Àr en av grundarna av Graphensic AB.


Forskargruppen bakom projektet har utvecklat en metod som framstÀller materialet bÄde i hög kvalitet och hög hastighet. Hög kvalitet behövs för att kunna fÄnga upp solljuset och hög tillverkningshastighet ger lÀgre kostnad. Det sistnÀmna Àr inte minst viktigt pÄ grund av det rÄdande marknadslÀget för solceller globalt.

‐ Tricket Ă€r att gĂ„ ner i temperatur jĂ€mfört med konventionella metoder, vilket skulle sĂ€nka tillverkningshastigheten, men samtidigt kompensera med andra parametrar som ökar tillverkningshastigheten, sĂ€ger Mikael SyvĂ€jĂ€rvi som
leder forskningen som tagit fram metoden.

Forskargruppen vill nu undersöka solcellsegenskaperna och eventuellt göra en avknoppning eftersom det inte finns konkurrerande metoder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1