Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto-dreamstime.com Analys | 20 juni 2012

Ny metod kan revolutionera solcellen

Kubisk kiselkarbid kan vara den nya vägen att gå för solceller, det tror Mikael Syväjärvi, en av grundarna till Graphensic AB.

Svenska forskare har utvecklat en metod för att framställa ett material som kan användas för effektiva solceller. Materialet, Kubisk kiselkarbid, kan vara grunden för solceller som är mer än dubbelt så effektiva jämfört med de solceller baserade på kisel som används idag.
© Mikael Syväjärvi Mikael Syväjärvi forskar om nya material, speciellt halvledare för energi och miljö. Hans forskning handlar om material för vita lysdioder inom allmänbelysning och för solceller, men även nobelprismaterialet grafen. Han är en av grundarna av Graphensic AB.
Forskargruppen bakom projektet har utvecklat en metod som framställer materialet både i hög kvalitet och hög hastighet. Hög kvalitet behövs för att kunna fånga upp solljuset och hög tillverkningshastighet ger lägre kostnad. Det sistnämna är inte minst viktigt på grund av det rådande marknadsläget för solceller globalt. ‐ Tricket är att gå ner i temperatur jämfört med konventionella metoder, vilket skulle sänka tillverkningshastigheten, men samtidigt kompensera med andra parametrar som ökar tillverkningshastigheten, säger Mikael Syväjärvi som leder forskningen som tagit fram metoden. Forskargruppen vill nu undersöka solcellsegenskaperna och eventuellt göra en avknoppning eftersom det inte finns konkurrerande metoder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-05-28 10:59 V18.6.7-1