Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© NASA
Elektronikproduktion |

TV: Ingenjörsmässigt mirakel när Curiosity nu står på Mars

Det har beskrivits som ett ingenjörsmässigt mirakel, att företa sig den långa och mödosamma resan och dessutom sätta ner robotgeologen MSL på den röda planeten.

Människans nyfikenhet äro oändlig. Extra passande då att Nasas omtalade rymdprojekt fick namnet Curiosity, eller på svenska; nyfikenhet. Efter en resa som startade i slutet av november kunde MSL, Mars Science Laboratory, firas ned från bromsraketen som i sitt sista skede fick fungera som en kran. Väl på ytan kommer MSL att undersöka den röda planeten efter spår av liv.
Med en mängd instrument ska fordonet ta sig över ytan samtidigt som den undersöker och tar mineralprover, filmar dels vanligt och dels gör en kemisk filmning med spektroskopi, borrar sig ner och söker av efter spår av vatten och liv - för att nämna något. Här nedan finns en bild över instrument som finns med ombord. Roboten är toalt 3 meter lång och väger 899 kilo. Alla sensorer, kommunikation och rörelse drivs av sönderfallande plutonium, radioisotope thermoelectric generator (RTG). Livslängden för farkosten beräknas bli 687 jord-dagar innan bränslet tar slut. © Bildmaterial och video är hämtat från NASA

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons