Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© grzegorz-wolczyk-dreamstime.com Komponenter | 21 augusti 2012

Japanska företagen kraschar på rankingen

Rankingen för den första halvan av året gällande halvledarförsäljning är färdigställd. På topp20 ligger tre kiselsmedjor som ökat försäljningen med 20%. Mycket sämre gick det för japanska företag.
TSMC:s kapacitetsutnyttjande landade på 102% (det går alltså över 100%, på grund av hur företaget definierar kapacitetsutnyttjande). De fabrikslösa företagen har fortsatta framgångar. Kiselsmedjorna lär också få se stor efterfrågan de nästkommande åren spår IC Insights.

GlobalFoundries försäljning 2Q12 ökade med 18% vilket i sin tur gör att de passerar UMC och blev världens näst största kiselsmedja. GlobalFoundries rankas som världens 16:e största halvledarleverantör globalt.

Samtidigt rapporterade de 4 japanska företagen på topp20-listan (Toshiba, Renesas, Sony och Fujitsu) att försäljningen minskat med 16% 2Q12 jämfört med 1Q12. Sony var det enda av företagen som hade kvartalstillväxt.

Saker ser dock kanske ljusare ut än vad första anblicken ger sken av. Renesas förväntar sig till exempel att försäljningen ska öka med runt 24% under det tredje kvartalet. Även Toshiba har en aggressiv tillväxt-strategi planerad.

Nionde-rankade Micron kommer att förvärva konkursade Elpida, nummer 24 i världen. Med hjälp av förvärvet kommer Micron att flytta upp mellan en och två positioner på listan.

Totalt visade de företag som ligger på topplistan upp en försäljning som ökat med 3% för kvartalet jämfört med samma period förra året. Det är dock 3% under tillväxten för den totala industrin som ligger på 6%. Tar man dessutom bort de tre kiselsmedjorna TSMC, GlobalFoundries och UMC har de återstående 17 företagen på listan bara ökat försäljningen med 1%.

Sämst gick det för Toshiba som minskade försäljningen med 26%. Det beror främst på dålig försäljning inom minnes-segmentet. Företaget har annonserat att man tänker dra ned kapaciteten, runt 30%, för NAND flash av den anledningen.

Utsikterna för det tredje kvartalet är att topp20-företagen kommer att öka med runt 5% jämfört med detta kvartal, i linje med den genomsnittliga ökningen på 6% som brukar ske mellan kvartalen, sett till de senaste 30 åren.

© IC Insights
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-15 17:25 V11.9.0-2