Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ermess dreamstime.com Elektronikproduktion | 23 oktober 2012

Rekordstor order på RayStation

RaySearch Laboratories AB har erhĂ„llit en order pĂ„ dosplaneringssystemet RayStation frĂ„n MedAustron i Wiener Neustadt, Österrike.
MedAustron Àr ett österrikiskt nationellt tvÀrvetenskapligt centrum, specialiserat pÄ behandling av cancer med jonterapi, forskning och utveckling inom detta nya terapiomrÄde samt ickeklinisk forskning med jon- och protonstrÄlning. MedAustron befinner sig i uppbyggnadsfasen och cirka 200 miljoner euro investeras i centret. NÀr det stÄr fÀrdigt 2015 kommer upp till 1400 patienter om Äret att kunna behandlas med strÄlterapi med protoner eller koljoner.

StrÄlterapi med joner Àr den mest avancerade formen av extern strÄlterapi och innebÀr att tumören bestrÄlas med protoner eller koljoner istÀllet för med fotoner som man anvÀnder vid vanlig strÄlterapi. Fördelen Àr att strÄlens energideponering dÀrmed kan kontrolleras mycket bÀttre. Det innebÀr att dosen kan levereras Ànnu mer exakt till tumören och dÀrmed minskar den oönskade strÄldosen till omkringliggande frisk vÀvnad vilket i sin tur minskar risken för biverkningar. Dessutom kan strÄlterapi med koljoner anvÀndas för att behandla tumörer med lÄg syrehalt, sÄ kallade hypoxiska tumörer, dÀr konventionell strÄlterapi har begrÀnsad effekt.

RayStation kommer att anvÀndas pÄ MedAustron för dosplanering av alla strÄlbehandlingar vilket omfattar behandlingar med protoner eller koljoner och Àven vanliga strÄlbehandlingar i förekommande fall. Ordern omfattar all existerande funktionalitet i RayStation och systemet kommer att byggas ut med den senaste teknologin för koljonsplanering.

Den nya modulen för koljonsplanering bygger pÄ den existerande funktionaliteten för planering av svepta protonstrÄlar. Modulen har stöd för optimering av svepmönster med sÄvÀl punktvisa som linjesvepta strÄlar. Andra parametrar kommer ocksÄ att vara möjliga att optimera sÄsom dosrat och strÄldiameter. BerÀkning av fysikalisk dos kan göras med tvÄ olika algoritmer, Monte Carlo- respektive pencil beam-algoritmen, vilket tÀcker behoven bÄde för vanligt kliniskt bruk och avancerad forskning. Systemet kommer Àven att kunna optimera biologiskt effektiv dos.

OrdervÀrdet överstiger 3,5 miljoner euro varav cirka hÀlften kommer att faktureras under 2012. Dessutom kommer RaySearch att erhÄlla supportintÀkter sÄ lÀnge som systemet Àr i kliniskt bruk.

”I RaySearch har vi funnit en kompetent och pĂ„litlig partner för det hĂ€r kritiska systemet. FrĂ„n de första samtalen har vi byggt upp ett ömsesidigt förtroende som nu utgör grunden för det hĂ€r viktiga lĂ„ngsiktiga samarbetet”, sĂ€ger Dr. Bernd MĂ¶ĂŸlacher, VD för MedAustron.

Johan Löf, VD för RaySearch tillĂ€gger: “Vi Ă€r givetvis vĂ€ldigt stolta över den hĂ€r ordern frĂ„n en av de ledande strĂ„lterapiklinikerna i vĂ€rlden. Det hĂ€r Ă€r vĂ„r vĂ€rdemĂ€ssigt största order hittills och det Ă€r dessutom vĂ„r första order inom koljonsomrĂ„det. Det Ă€r det mest avancerade omrĂ„det inom strĂ„lterapi och jag tycker att det faktum att MedAustron har valt oss som leverantör av dosplanering Ă€r en viktig signal om att vi Ă€r den ledande leverantören av mjukvara för dosplanering. Vi har det mest avancerade och kompletta erbjudandet pĂ„ marknaden för partikelterapi och det gör oss till ett attraktivt alternativ Ă€ven för andra kliniker inom det hĂ€r vĂ€xande omrĂ„det.”
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2