
© grzegorz kula dreamstime.com
Elektronikproduktion |
Alarmerande förhållanden på europeiska elektronikfabriker
Makeitfair larmar nu om att arbetsförhållanden i Östeuropa många gånger är lika illa som de är i Asien. Bland annat pekas Samsung och Nokia ut.
MakeITfair är en internationell kampanj som arbetar för hållbar produktion och konsumtion av elektronik. Nu slår de larm om att elektronikfabriker i Ungern utnyttjar arbetarna på liknande sätt som flera organisationer larmat om sker i Asien.
Som exempel lyfts Nokias och Samsungs fabriker fram. Här tjänar arbetarna inte mer än 2000 kronor i månaden och arbetar upp mot 72 timmar per vecka, ibland utan övertidsersättning.
"Även de arbetare som har de högsta inkomsterna tjänar inte tillräckligt för att försörja sig och sina familjer, inte ens om båda föräldrarna arbetar,” det säger rapportförfattaren Zsófia Perényi på organisationen Association of Conscious Consumers (ACC) som skrivit rapporten på uppdrag av makeITfair.
Särskilt utsatta är de tillfälligt anställda som under högsäsongen utgör så mycket som 60 procent av fabrikspersonalen. I vissa fall är kontrakten på bara några dagar vilket leder till mycket otrygga levnadsvillkor för deras familjer.
Ungern – det nya produktionslandet
Ungern har blivit ett av de viktigaste europeiska tillverkningsländerna för elektronik. Många fabriker har hamnat här och produktion som flyttas hem från Asien hamnar oftast i Östeuropa. De viktigaste argumenten för att tillverka i Ungern är de förmånliga skatterna, de relativt sett låga lönerna samt ett så kallat "Tidbanksystem" som gör det lagligt med arbetsveckor på upp till 72 timmar - ofta utan övertidsersättning.
"Att bara följa nationell lag i produktionslandet duger inte om det samtidigt bryter mot internationella konventioner och företagets egna uppförandekod”, det säger Charlie Aronsson, projektledare på svenska Fair Trade Center som är medlem i den europeiska kampanjen makeITfair.