Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© jakub krechowicz dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 december 2012

Android flyger fram, iOS stabilt, Microsoft tar mark

Rubriken sammanfattar lÀget för de mobila operativsystemen och dÀrtill hörande ekosystemen just nu.
Trendforce skriver att enklare smartphones ökar i popularitet i samband med att komponentkostnaderna blir billigare och 3G- samt LTE-nÀtverk blir mer tillgÀngliga.

2013 kommer de globala leveranserna av smartphones att öka till 876 miljoner enheten, enligt prognosen. Det Àr en ökning med 24,3%. Mer Àn 30% av dessa utgörs av kinesiska mÀrken. Topp fem Àr Samsung, Apple, Lenovo, HTC och Nokia. Apple och Samsung stÄr tillsammans för 45% av de globala leveranserna.

Kinesiska Coolpad, Huawei och ZTE har tagit sig in pÄ listan och petat ner Rim frÄn topp10.

Samtidigt noteras ocksÄ att tillvÀxten för smarta telefoner stannar av vilket gör att tillverkarna letar nya sÀtt att fÄ in intÀkter, bland annat i form av mjukvara och moln-applikationer.

NÀr det gÀller operativsystem har Android vind i seglen. Flexibiliteten i systemet gör att mÄnga tillverkare anammat det. Android Àr ocksÄ starka nÀr det gÀller enklare telefoner. Andelen telefoner med Android vÀntas dÀrför öka med 70% under 2012. För 2013 kommer Android ha ett stort försprÄng som blir svÄrt för nÄgon annan att ta in, skriver Trendforce.

Apple har ungefÀr samma marknadsandel nÀsta Är som i Är spÄs det, runt 18%. Attraktionskraften Àr inte riktigt lika stark som förut Àven om nya produktslÀpp alltid Àr uppmÀrksammade.

Microsofts Windows 8 har redan knutit till sig starka tillverkare som Nokia, Samsung och HTC. Marknadsandelen kommer dÀrför att öka till 8,7% 2013.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1