Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© vladimir veljanovski dreamstime.com Elektronikproduktion | 06 februari 2013

Sverige, Kina och Brasilien i återvinningsprojekt

Swerea KIMAB har tillsammans med Acreo Swedish ICT fÄtt tvÄ projekt, om tillsammans 3Mkr, beviljade av VINNOVA för att etablera och stÀrka samarbetet med kinesiska, respektive brasilianska forsknings- och innovationsaktörer inom omrÄdet aluminiumÄtervinning.
Det ena projektet vÀnder sig till den kinesiska marknaden och det andra projektet till den brasilianska marknaden. BÄda projekten handlar om skrotanalys för ökad Ätervinning och minskat ekologiskt fotavtryck av aluminiumproduktion.

– Om vi kan ta vara pĂ„ aluminium och Ă„tervinna denna, gör vi en energibesparing pĂ„ ca 95 procent jĂ€mfört med nytillverkning, berĂ€ttar Jonas Gurell, forskningsledare vid Swerea KIMAB. Totalt sett blir det en enorm besparing och det Ă€r otroligt stimulerande att fĂ„ vara med och införa denna möjlighet i lĂ€nder som Kina och Brasilien dĂ€r efterfrĂ„gan av materialet vĂ€xer, liksom behovet av Ă„tervinning.

Förutom att etablera ett starkt samarbete mellan olika aktörer kommer projektet att stÀrka svensk Ätervinningsindustris konkurrenskraft genom att Swerea KIMAB och Acreo Swedish ICT utvecklar ett verktyg för online-analys av aluminiumskrot. Projektet kommer Àven att identifiera potentiella partners för exploatering och kommersialisering av tekniken.

Under de nĂ€rmaste mĂ„naderna kommer ett intensivt arbete att pĂ„gĂ„ med att förbereda för laboratorie- och fĂ€ltförsök hos Stena Aluminium AB i Älmhult, Sveriges enda smĂ€ltverk för sekundĂ€raluminium och Stena Recycling AB i Halmstad. Detta arbete kommer Ă€ven att kombineras med inledande marknadsstudier i Kina, Brasilien och Sverige. Året kommer att avslutas med att intresserade framtida deltagare bjuds in till var sin workshop med fokus pĂ„ Kina respektive Brasilien.

Under första halvÄret 2013 kommer laboratorie- och fÀltmÀtningar att genomföras med en prototypuppstÀllning. Man kommer ocksÄ att genomföra industribesök i Kina och i Brasilien. Resultaten frÄn projekten kommer att presenteras under sommaren 2013.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2