Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mariusz-szachowski-dreamstime.com Elektronikproduktion | 21 februari 2013

Electrolux svarar på kritiken i Thailand

Vi har tidigare under dagen rapporterat om kritik riktad mot Electrolux i Thailand - Electrolux har publicerat ett svarsbrev om anklagelserna till IndustriALL Global Union.
BĂ€ste Herr Raina

Tack för ert brev angÄende utvecklingen vid en av vÄra tillverkningsenheter i Rayong, Thailand.

Vi uppskattar era synpunkter och jag vÀlkomnar möjligheten att svara Ä Electrolux vÀgnar för att kunna rÀtta till viktiga missförstÄnd angÄende hÀndelserna den 11 januari. Jag vill ocksÄ upprepa vÄrt företags tydliga Ätagande att efterleva internationalla arbetsrÀttsliga avtal samt pÄpeka att Electrolux hela tiden har agerat i linje med Thailands juridiska krav och arbetsrÀttslagar.

Det stÀmmer inte att arbetare pÄ nÄgot sÀtt har lÄsts in för att hindra kollektiva förhandlingskrav. Vad som hÀnde var att en grupp anstÀllda vÀgrade ta upp sina frÄgor genom lÀmpliga kanaler och enligt de rutiner som finns för att hantera sÄdana Àrenden.

IstÀllet, efter ett informationsmöte angÄende 2013 Ärs löneökning till anstÀllda, bestÀmde de sig för att delta i en olaglig strejk.

ErsÀttningspaketet var resultatet av en Ärlig löneökning som Àr obligatorisk enligt thailÀndsk lag. Det följde inte pÄ en kollektiv förhandling. Paketet inkluderade visserligen extra bonusar som bolaget under föregÄende dag hade kommit överens om med medlemmarna i den fackliga kommittén. NÀsta kollektiva förhandlingsrunda ska inledas i november i Är.

Efter informationsmötet Ätergick 822 av vÄra 920 anstÀllda till arbetet, medan Äterstoden inledde sin strejk pÄ grÀset utanför byggnaden. Dessa personer, sÄvÀl som gruppen som helhet, uppmanades vid flera tillfÀllen under dagen att ÄtervÀnda till arbetet. AnstÀllda som var gravida vid tillfÀllet
uppmÀrksammades sÀrskilt, fick information om sina rÀttigheter samt erbjöds mat och vatten.

Lokala myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, hade bjudits in av företaget och fanns pÄ platsen för att ge oberoende rÄd till arbetarna samt tydlig information om konsekvenserna av en fortsatt strejk. Myndighetens representanter har dokumenterat och spelat in vad som intrÀffade. Efter flera timmar, och utan lösning i sikte, informerades de 90 anstÀllda som fortfarande deltog i strejken om att de skulle avskedas. Strejkande fackrepresentanter blev suspenderade i enlighet med lokal lagstiftning. OmrÄdet spÀrrades av med band för att förhindra att nÄgon ÄtervÀnde till fabriken men denna avspÀrrning var under hela förloppet öppet emot omrÄdets utgÄng.

Det Àr olyckligt att dessa uppsÀgningar blev nödvÀndiga i Rayong, men beslutet fattades inte lÀttvÀndigt. Det var snarare frÄga om en situation som hade eskalerat under de senaste veckorna. Diskussioner pÄgick under mer Àn en mÄnad, och under samma tid intrÀffade flera avbrott i produktionen. Den olagliga strejken var den andra pÄ tvÄ dagar.

Sedan Rayongfabriken öppnades 2004 har Electrolux stadigt ökat sina investeringar för att etablera fabriken som global tillverkningsenhet och som ett av vÄra kompetenscenter. Vi Àr angelÀgna om att bibehÄlla goda relationer med medarbetare och fackförbund. Faktum Àr att Electrolux underlÀttade grundandet av lokala fackföreningar och gav stöd till denna process. För mig demonstrerar detta hur lÄngsiktigt vÄrt engagemang i Thailand Àr.

Electrolux respekterar ocksÄ det internationella ramavtalet och kommer att fortsÀtta arbeta för att det ska implementeras varhelst vi verkar. Vi har tidigare vÀlkomnat Erik Andersson, internationell sekreterare vid IF Metall, samt Ulf Carlsson, fackrepresentant i styrelsen för AB Electrolux, till anlÀggningen i Rayong. PÄ grund av den senaste tidens hÀndelser kommer de Äter att besöka fabriken för att bidra till att ÄterstÀlla normala relationer mellan bolaget och dess fackrepresentanter.

Electrolux har förtroende för att vÄr lokala företagsledning kan hantera denna situation och den fortsatta processen. Om ni har ytterligare frÄgor i detta Àrende Àr ni vÀlkommen att kontakta mig.

BÀsta hÀlsningar
Michele Marchesan
Senior Vice President


Representanter frÄn Electrolux i Sverige samt IF Metall, i kommer i veckan Äka till Thailand för att förhandla om de arbetare som tvingades lÀmna Electrolux fabrik förra mÄnaden, detta enligt TT.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2