Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Texcel Technology Elektronikproduktion | 01 mars 2013

Hur har den elektroniska tillverkningsindustrin förändrats?

Gästskribenten Peter Shawyer beskriver i en artikel hur industrin har förändrats under de 40 år han har arbetat med elektronik i England. Och det är en liknande historia som många svenska företagare nog kan skriva under.

Häromdagen blev jag tillfrågad vad jag tror om elektronikindustrin i England. Det fick mig att börja tänka. Jag insåg att, med 40 års erfarenhet – som startade 1973 när den första Intel 8080 började produceras - var jag verkligen i en bra position för att kunna ge perspektiv på den engelska elektronikindustrin. 80-talet - när Margaret Thatcher var premiärminister och yuppies, stora mobiltelefoner och BMX-cyklar var det heta - var en period av styrka för elektroniksektorn i England. Minns du tidningarna där man fyllde i artikelnumret under ”mer information” från tiden när de flesta leverantörerna var baserade i England? Vi hade också växande sysselsättning, med många lovande unga saker som kom in i branschen, lockade av rikedomen av lärlingsplatser och möjligheter för akademiker. Men vid århundradets slut började allting att förändras. Ungefär samtidigt som World Wide Web uppfanns och en skådespelare vid namn Ronald Reagan blev president i USA (det kan inte hända igen, kan det?) blev fjärran östern det huvudsakliga alternativet för kostnadsbesparingar och företagets ledare gisslade sina supply chain managers för att inte ha flyttat leveranserna dit.
"De små företagen kommer fotsatt att pressas baserat på tillgängligt kapital, stora företag pressas gällande marginaler"
Den här trenden fick vissa långtgående konsekvenser. Först och främst, den mängd pengar som spenderades på elektriska komponenter i England reducerades kraftigt, samma sak med produktionsjobb när många stora spelare flyttade österut. För det andra, många komponentdistributörer tog sitt pick och pack och flyttade sina distributionscentrum från England. Sist men inte minst underpresterade nyckeldelar av industrin och unga personer slutade se sektorn som en potentiell karriärmöjlighet. I början av det 21:a århundradet har elektronikföretag i England blivit effektivare och mer kostnadsmedvetna bara för att kunna hålla viss mark, och sedan dotcom-nedgången 2001, har vi sett en återkomst hos sektorn. När vi nu står där vi står 2013, upprätthåller den engelska elektronikindustrin sin plats. Ett av problemen är sikten framåt, eller bristen på densamma. Trots det faktum att framtiden ligger till grund för varje industrisektor är den dolt för oss. Vissa fakta:
  • Den engelska elektronikindustrin sysselsätter, direkt och indirekt, runt 260'000 människor som är involverade i design- och produktions-stadier, genererande runt 23 miljarder pund om året i intäkter.
  • Tillverkning är en viktig del som utgör elektronikindustrin, med ett spann på allt från små kontraktstillverkare till ett par större spelare. Det finns någonstans runt 200 kontraktstillverkare i England, många som specialiserat sig på att hantera produkter med högt teknikvärde, låga volymer, och att ge alternativ till de österländska företagen.
  • England är en världsledare inom design och innovation och dessa företag behöver det specialiserade tillverkningsstöd som mellanstora kontraktstillverkarna kan tillhandahålla.
Elektroniktillverkarna har den rätta attityden: ”Kan göra, vill göra”. Majoriteten av dessa företag i England har varit verksamma i många år och de vet hur de ska möta kundernas krav. De är också högst medvetna om att de är lika duktiga som kunderna de levererar till, och att välja rätt sorts kunder är viktigt för tillväxt och stabilitet. De senaste månaderna har visat på flera förändringar inom kontraktstillverkningsindustrin i England. De små företagen kommer fotsatt att pressas baserat på tillgängligt kapital, stora företag pressas gällande marginaler och kommer att fokusera på mindre kunder. Men vad som inte är lika känt är hur bra det går för de medelstora elektroniktillverkarna, då de möter de specifika behoven hos kundbasen gällande en flexibel och högkvalitativ leverantör. Det är någon vi måste göra mer väsen av. Vadan framtiden? Vår industri blir äldre och färre nya människor går in i industrin. Vi behöver snarast regeringens medvetenhet och handlingsplan för bristen på utbildade arbetare. Det största orosmolnet för den engelska elektroniktillverkningsindustrin är hur man ska attrahera nytt blod, talangfulla unga lärlingar och studenter som kan driva industrin i ytterligare 40 år. I en global värld av affärer är det den sortens investeringar i människor som kommer att säkerställa att englands position är att räkna med. Författare: Peter Shawyer - Commercial Director hos Texcel Technology Plc. Översättning: Joakim Johansson
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-02-19 16:22 V18.0.1-2