Annons
Annons
Annons
Annons
© Uros Elektronikproduktion | 05 mars 2013

Goodspeed - ett nordiskt projekt

Finska Uros är skaparen av Goodspeed-enheten - en solskenshistoria från den nordiska telekom-industrin, designad och tillverkad i Norden av företag som Aspocomp och Sanmina.

När man tänker på den nordiska telekomindustrin, speciellt den senaste tiden, är det svårt att inte tänka på dystra rubriker. Nokia som säger upp och flyttar produktion, Sony Ericsson som tappar marknadsandelar och till slut blir enbart Sony. Men det finns solskenshistorier också.
"Vi vill visa att sådana samarbeten finns i den nordiska regionen"
En enhet kallad Goodspeed är en av dem. Projektet startade 2011. Uros hade samlat mycket kompetens från telekom-marknaden i Finland. Många i personalstyrkan har en bakgrund hos Nokia. Idag består företaget av runt 30 medarbetare i Finland plus säljavdelningar i länder som England, Tyskland och Spanien. Fokuset är den internationella marknaden. Goodspeed är nämligen, till sin natur, en internationell produkt. Den beskrivs som en 24/7 mobile hotspot, eller accesspunkt, som erbjuder internetanslutning utomlands till fixerade priser. Inuti enheten kan man nämligen få plats med upp till 10 simkort. - Vår målgrupp är människor som reser mycket både som affärsresenärer men också privat. Det är kanske 5 av 100 som behöver den här produkten. Men om du reser mycket, hjälper vår enhet till att undslippa roaming-avgifter, det säger Jerry Raatikainen, Vice President, Operations, Uros. Förutom det faktum att enheten kan husera så många simkort, finns det två unika omständigheter runt projektet som står ut lite mer. En av dem är den hastighet med vilket projektet har genomförts: - Jag tror att vi startade i augusti 2011. Redan i oktober kontaktade vi Aspocomp för uppbyggnaden av mönsterkortet. Hårdvaran för enheten var klar i september 2012. Så det tog oss ungefär 12 månader från ritbordet till färdig produkt. Det andra unika är att projektet drivits på nordisk basis. Aspocomp levererar mönsterkorten Finska mönsterkortsleverantören Aspocomp tillverkar denna kritiska komponent för Goodspeed. Tero Päärni, Vice president sales vid Aspocomp, förklarar: - Det här är ur vår synvinkel, som leverantör till Uros, ett mycket intressant projekt. Många företag i den nordiska regionen har flyttat produktionen till lågkostnadsländer. Så när företag ska sätta upp produktion idag vet de inte alltid var de ska starta och vem de kan kontakta. Som tur är har Uros mycket erfarenhet här då många i personalen arbetat hos Ericsson och Nokia. Givetvis är många av dessa större företag vana vid att arbeta med stora mönsterkortsleverantörer. Ibland behöver man dock en lokal tillverkare. Vi vill visa att sådana samarbeten finns i den nordiska regionen.
"I Tammerfors, Salo och Helsingfors – där våra leverantörer gör besök – säger de att det finns många bra startups och idéer."
Alla mönsterkort produceras i Uleåborg där Aspocomp och Uros ligger tvärs över gatan från varandra. Den lokala situation har också varit viktig för den hastighet man kunnat arbeta i, förklarar Jerry Raatikainen. - Att vi ligger så pass nära Aspocomp har varit viktigt för oss. Det är lätt att ha möten och ledtiderna är korta. Jag anser att vi kan vara glada att denna typ av tjänster fortfarande finns kvar i Finland när så mycket har flyttats bort. Givetvis är det så att när man når en viss volym blir produktion i ett lågkostnadsland ett billigare alternativ. Aspocomp kommer att hantera sourcing och se till att alla mönsterkort lever upp till kvaliteten. Samarbetet spänner över Goodspeed och framtida projekt. Även här kommer Aspocomp tillverka de lägre volymerna i Finland och sedan hantera kvantiteterna från Asien. Tero Päärni från Aspocomp ser också framtida möjligheter för underleverantörer till elektronikindustrin genom liknande projekt som detta. - I vår kundbas har vi sett att speciellt OEM-företag värdesätter time-to-market. Och kvalitet är viktigare än förut. Jag tror att det mesta av volymproduktionen kommer att bli kvar i Asien men R&D och produktutveckling kommer att finnas i Europa. Vi hoppas få se liknande möjligheter och liknande projekt som det med Uros. I Finland har vi haft många jobb som gått förlorade, speciellt från Nokia, och nya startup-företag har uppstått. De nya företagen innebär nya arbeten och nya projekt, vissa av dem relaterade till elektronik. Sanmina har hand om tillverkningsprocessen Multinationella kontraktstillverkaren Sanmina är ansvarig för hela end-to-end-processen, inklusive testutveckling, testarbete, materialinköp samt tillverkningen av produkten. Det här sker i Sanminas fabrik i Haukipudas, Finland. - Hos Sanmina letar vi alltid efter möjligheten att samarbeta med innovativa teknologier som ofta kommer från mindre och lokala företag, som Uros. Utmaningen är att hjälpa dessa företag att designa och tillverka vad som vanligtvis är en komplex produkt som följer lokala bestämmelser. Hos Sanmina har vi lokal expertis och den globala infrastruktur som är nödvändig för att stödja företag som Uros oavsett hur litet eller stort projektet är, säger Harri Nasanen, program manager vid Sanmina. - Vi har arbetat nära Uros ledning i tidigare projekt och tack vare det vet de att Sanmina förstår sofistikerad design och tillverkning, och de är medvetna om hur ett partnerskap med oss gynnar Goodspeed-produkten. Uros ville ha en ”lokal” tillverkningspartner med en stark europeisk närvaro och ett starkt arbetslag i Finland. Vi uppfyllde de kraven.
" Jag kan inte säga om någon kommer att bli så stort som Nokia var"
Framtiden för Uros och den finska telekom-industrin Så, efter att ha lanserat Goodspeed, vart går Uros härifrån? - Nu är vi ett startup-företag, up and running. Vi tänker oss att ha fler produkter. För det syftet har vi planerat så att finansiering för forskning och utveckling är säkrad. Vårt mål är inte att vara en inhemsk spelare, utan en verkligt global, säger Jerry Raatikainen, Uros. Trots att Uros satsar internationellt vill man ändå behålla sin nordiska själ: - När vi startade sade vi att projektet ska vara lokalt. Här hade vi tillgängliga resurser. Det var vårt nyckelord egentligen, att vara lokal. Det syftar till både hårdvaran och mjukvaran, alla leverantörer. Det är givetvis svårt gällande komponenter. Men vi använder de bra resurser som finns tillgängliga. Vart går den finländska telekomindustrin i sin helhet härifrån? - Jag tror att i framtiden kommer finländska företag att stå för produktionen av referensplattformar, applikationer och mjukvara. I Tammerfors, Salo och Helsingfors – där våra leverantörer gör besök – säger de att det finns många bra startups och idéer. Vissa av dessa kommer att slå igenom. Men jag kan inte säga om någon kommer att bli så stort som Nokia var, avslutar Jerry Raatikainen. Bild: © Evertiq
Visa fler nyheter
2019-11-19 17:01 V14.7.13-2