Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Uros Elektronikproduktion | 05 mars 2013

Goodspeed - ett nordiskt projekt

Finska Uros Àr skaparen av Goodspeed-enheten - en solskenshistoria frÄn den nordiska telekom-industrin, designad och tillverkad i Norden av företag som Aspocomp och Sanmina.
NÀr man tÀnker pÄ den nordiska telekomindustrin, speciellt den senaste tiden, Àr det svÄrt att inte tÀnka pÄ dystra rubriker. Nokia som sÀger upp och flyttar produktion, Sony Ericsson som tappar marknadsandelar och till slut blir enbart Sony. Men det finns solskenshistorier ocksÄ.

"Vi vill visa att sÄdana samarbeten finns i den nordiska regionen"
En enhet kallad Goodspeed Àr en av dem.

Projektet startade 2011. Uros hade samlat mycket kompetens frÄn telekom-marknaden i Finland. MÄnga i personalstyrkan har en bakgrund hos Nokia. Idag bestÄr företaget av runt 30 medarbetare i Finland plus sÀljavdelningar i lÀnder som England, Tyskland och Spanien. Fokuset Àr den internationella marknaden.

Goodspeed Àr nÀmligen, till sin natur, en internationell produkt. Den beskrivs som en 24/7 mobile hotspot, eller accesspunkt, som erbjuder internetanslutning utomlands till fixerade priser. Inuti enheten kan man nÀmligen fÄ plats med upp till 10 simkort.

- VÄr mÄlgrupp Àr mÀnniskor som reser mycket bÄde som affÀrsresenÀrer men ocksÄ privat. Det Àr kanske 5 av 100 som behöver den hÀr produkten. Men om du reser mycket, hjÀlper vÄr enhet till att undslippa roaming-avgifter, det sÀger Jerry Raatikainen, Vice President, Operations, Uros.

Förutom det faktum att enheten kan husera sÄ mÄnga simkort, finns det tvÄ unika omstÀndigheter runt projektet som stÄr ut lite mer. En av dem Àr den hastighet med vilket projektet har genomförts:

- Jag tror att vi startade i augusti 2011. Redan i oktober kontaktade vi Aspocomp för uppbyggnaden av mönsterkortet. HÄrdvaran för enheten var klar i september 2012. SÄ det tog oss ungefÀr 12 mÄnader frÄn ritbordet till fÀrdig produkt.

Det andra unika Àr att projektet drivits pÄ nordisk basis.

Aspocomp levererar mönsterkorten

Finska mönsterkortsleverantören Aspocomp tillverkar denna kritiska komponent för Goodspeed. Tero PÀÀrni, Vice president sales vid Aspocomp, förklarar:

- Det hÀr Àr ur vÄr synvinkel, som leverantör till Uros, ett mycket intressant projekt. MÄnga företag i den nordiska regionen har flyttat produktionen till lÄgkostnadslÀnder. SÄ nÀr företag ska sÀtta upp produktion idag vet de inte alltid var de ska starta och vem de kan kontakta. Som tur Àr har Uros mycket erfarenhet hÀr dÄ mÄnga i personalen arbetat hos Ericsson och Nokia. Givetvis Àr mÄnga av dessa större företag vana vid att arbeta med stora mönsterkortsleverantörer. Ibland behöver man dock en lokal tillverkare. Vi vill visa att sÄdana samarbeten finns i den nordiska regionen.

"I Tammerfors, Salo och Helsingfors – dĂ€r vĂ„ra leverantörer gör besök – sĂ€ger de att det finns mĂ„nga bra startups och idĂ©er."
Alla mönsterkort produceras i UleÄborg dÀr Aspocomp och Uros ligger tvÀrs över gatan frÄn varandra. Den lokala situation har ocksÄ varit viktig för den hastighet man kunnat arbeta i, förklarar Jerry Raatikainen.

- Att vi ligger sÄ pass nÀra Aspocomp har varit viktigt för oss. Det Àr lÀtt att ha möten och ledtiderna Àr korta. Jag anser att vi kan vara glada att denna typ av tjÀnster fortfarande finns kvar i Finland nÀr sÄ mycket har flyttats bort.

Givetvis Ă€r det sĂ„ att nĂ€r man nĂ„r en viss volym blir produktion i ett lĂ„gkostnadsland ett billigare alternativ. Aspocomp kommer att hantera sourcing och se till att alla mönsterkort lever upp till kvaliteten. Samarbetet spĂ€nner över Goodspeed och framtida projekt. Även hĂ€r kommer Aspocomp tillverka de lĂ€gre volymerna i Finland och sedan hantera kvantiteterna frĂ„n Asien.

Tero PÀÀrni frÄn Aspocomp ser ocksÄ framtida möjligheter för underleverantörer till elektronikindustrin genom liknande projekt som detta.

- I vÄr kundbas har vi sett att speciellt OEM-företag vÀrdesÀtter time-to-market. Och kvalitet Àr viktigare Àn förut. Jag tror att det mesta av volymproduktionen kommer att bli kvar i Asien men R&D och produktutveckling kommer att finnas i Europa. Vi hoppas fÄ se liknande möjligheter och liknande projekt som det med Uros. I Finland har vi haft mÄnga jobb som gÄtt förlorade, speciellt frÄn Nokia, och nya startup-företag har uppstÄtt. De nya företagen innebÀr nya arbeten och nya projekt, vissa av dem relaterade till elektronik.

Sanmina har hand om tillverkningsprocessen

Multinationella kontraktstillverkaren Sanmina Àr ansvarig för hela end-to-end-processen, inklusive testutveckling, testarbete, materialinköp samt tillverkningen av produkten. Det hÀr sker i Sanminas fabrik i Haukipudas, Finland.

- Hos Sanmina letar vi alltid efter möjligheten att samarbeta med innovativa teknologier som ofta kommer frÄn mindre och lokala företag, som Uros. Utmaningen Àr att hjÀlpa dessa företag att designa och tillverka vad som vanligtvis Àr en komplex produkt som följer lokala bestÀmmelser. Hos Sanmina har vi lokal expertis och den globala infrastruktur som Àr nödvÀndig för att stödja företag som Uros oavsett hur litet eller stort projektet Àr, sÀger Harri Nasanen, program manager vid Sanmina.

- Vi har arbetat nĂ€ra Uros ledning i tidigare projekt och tack vare det vet de att Sanmina förstĂ„r sofistikerad design och tillverkning, och de Ă€r medvetna om hur ett partnerskap med oss gynnar Goodspeed-produkten. Uros ville ha en ”lokal” tillverkningspartner med en stark europeisk nĂ€rvaro och ett starkt arbetslag i Finland. Vi uppfyllde de kraven.

" Jag kan inte sÀga om nÄgon kommer att bli sÄ stort som Nokia var"
Framtiden för Uros och den finska telekom-industrin

SÄ, efter att ha lanserat Goodspeed, vart gÄr Uros hÀrifrÄn?

- Nu Àr vi ett startup-företag, up and running. Vi tÀnker oss att ha fler produkter. För det syftet har vi planerat sÄ att finansiering för forskning och utveckling Àr sÀkrad. VÄrt mÄl Àr inte att vara en inhemsk spelare, utan en verkligt global, sÀger Jerry Raatikainen, Uros.

Trots att Uros satsar internationellt vill man ÀndÄ behÄlla sin nordiska sjÀl:

- NÀr vi startade sade vi att projektet ska vara lokalt. HÀr hade vi tillgÀngliga resurser. Det var vÄrt nyckelord egentligen, att vara lokal. Det syftar till bÄde hÄrdvaran och mjukvaran, alla leverantörer. Det Àr givetvis svÄrt gÀllande komponenter. Men vi anvÀnder de bra resurser som finns tillgÀngliga.

Vart gÄr den finlÀndska telekomindustrin i sin helhet hÀrifrÄn?

- Jag tror att i framtiden kommer finlĂ€ndska företag att stĂ„ för produktionen av referensplattformar, applikationer och mjukvara. I Tammerfors, Salo och Helsingfors – dĂ€r vĂ„ra leverantörer gör besök – sĂ€ger de att det finns mĂ„nga bra startups och idĂ©er. Vissa av dessa kommer att slĂ„ igenom. Men jag kan inte sĂ€ga om nĂ„gon kommer att bli sĂ„ stort som Nokia var, avslutar Jerry Raatikainen.

Bild: © Evertiq
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1