Annons
Annons
Annons
Annons
© andrzej-thiel-dreamstime.com Elektronikproduktion | 06 mars 2013

Eskilstuna Elektronikpartner satsar hårt trots 'dippen'

Kontraktstillverkaren Eskilstuna Elektronikpartner, eller EEPAB, låter sig inte motas av svagare ekonomi. All personal ska behållas och investeringarna har ökat, säger Mikael Joki.


Vd Mikael Joki uppdaterar om läget för den Eskilstuna-baserade kontraktstillverkaren som idag omsätter strax under 70 miljoner fördelat på runt 40 anställda:
"Vi har alldeles för många bra medarbetare för att kunna säga upp någon"
- Just nu har vi gått igenom en lite lägre beläggningsperiod när det gäller monteringsjobb, det startade under senhösten. Givetvis har vi fått göra en liten anpassning till marknadskraven. Mest har nedgången märkts av inom kunder som arbetar inom fordonsindustrin, förklarar Mikael Joki. Dippen blev dock, för EEPAB:s räkning, relativt kort och redan nu ser man tendenser till växande orderstock. Prognosen är att man är tillbaka på normaltakt innan semestern. Det gäller även på fordonssidan där kunderna nu tömt ur sina lager och behöver nya produkter. Många i branschen har tvingats säga upp under nedgången. Hur har ni resonerat kring detta? - Vi tog ett strategiskt beslut före julledigheten att vi lägger en planerad utbildningsinsats första kvartalet. Vi har om-certifierat hela personalen enligt IPC-standarden. Vi har valt att skruva upp tempot för att klara oss utan att göra oss av med personal. Målet är ju att våra medarbetare ska trivas och utvecklas. Vi har alldeles för många bra medarbetare för att kunna säga upp någon och beläggningen är tillräcklig. Vilka signaler har du fått från industrin som helhet angående läget just nu? - Jag trodde att det skulle bli värre än det har varit. Våra kollegor i branschen verkar ha hittat en lägre nivå, och sedan har de stabiliserat sig. När jag pratat med folk känner sig många trygga och ser viss ökad orderingång. Samtidigt kommer det fram nya produkter och man verkar lyfta in nya kundsegment i produktionen. - Man ska väl säga så också att elektronikbranschen finns i så mycket, och elektronik implementeras i nya branscher hela tiden. Därför borde ju industrin vara växande hela tiden. Det känns positivt. Sedan har jag ju sett att många kollegor varslat men det är inte ett spår vi har valt. Det har nog lite med vår kultur att göra. Jag ser gärna att vi slipper ett sådant beslut i en expanderande bransch. Hämtar kraft ur nedgången
"Det har gått mycket inflation i ordet, men det är fortfarande så att man bygger morgondagens företag genom innovationer"
Mikael Joki säger också att konjunkturnedgångarna är viktiga för att arbetet på sikt ska hålla en hög nivå: - Nu har vi kunnat arbeta med individuell kunskap, både gällande maskiner, processer och mot att hålla hög leveranskvalitet, men också att bygga stabilitet i organisationen och arbeta med metodik. Det är viktiga grejer som man inte hinner med när det är högt tryck. Vi arbetar mycket med Lean, det har vi gjort sedan 2006. Men nu tar vi nya krafttag och det arbetet har fått en renässans. Samtidigt fortsätter man också med de innovationsprojekt som man rosades för under det föregående året: - Det är projekt vi arbetar vidare med och vårt arbete genererar konkreta innovationsprojekt. Det har gått mycket inflation i ordet, men det är fortfarande så att man bygger morgondagens företag genom innovationer. Mikael Joki tror också att detta arbete kommer att leda till ökad tillväxt och ett ökat antal anställda i framtiden. - Vi jobbar ju inte bara med tillverkning utan också mycket med utveckling. Det är något jag tycker är värt att belysa då det visar på vår framtidstro. Det handlar om att integrera traditionella produkter med helt nya tekniklösningar. Under 2012 passade man också på att höja investeringstakten trots ”dippen” som kom. Dels handlade det om tidigare nämnda investeringar i utbildning av personal, men det handlar också om ny utrustning. Bland annat har en ny 3D AOI-maskin köpts in, ytmonteringslinan har byggts på och nya instrument har tillkommit på utvecklingssidan.
Visa fler nyheter
2019-11-19 17:01 V14.7.13-1