Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© andrzej-thiel-dreamstime.com Elektronikproduktion | 06 mars 2013

Eskilstuna Elektronikpartner satsar hårt trots 'dippen'

Kontraktstillverkaren Eskilstuna Elektronikpartner, eller EEPAB, lÄter sig inte motas av svagare ekonomi. All personal ska behÄllas och investeringarna har ökat, sÀger Mikael Joki.

Vd Mikael Joki uppdaterar om lÀget för den Eskilstuna-baserade kontraktstillverkaren som idag omsÀtter strax under 70 miljoner fördelat pÄ runt 40 anstÀllda:

"Vi har alldeles för mÄnga bra medarbetare för att kunna sÀga upp nÄgon"
- Just nu har vi gÄtt igenom en lite lÀgre belÀggningsperiod nÀr det gÀller monteringsjobb, det startade under senhösten. Givetvis har vi fÄtt göra en liten anpassning till marknadskraven. Mest har nedgÄngen mÀrkts av inom kunder som arbetar inom fordonsindustrin, förklarar Mikael Joki.

Dippen blev dock, för EEPAB:s rÀkning, relativt kort och redan nu ser man tendenser till vÀxande orderstock. Prognosen Àr att man Àr tillbaka pÄ normaltakt innan semestern. Det gÀller Àven pÄ fordonssidan dÀr kunderna nu tömt ur sina lager och behöver nya produkter.

MÄnga i branschen har tvingats sÀga upp under nedgÄngen. Hur har ni resonerat kring detta?

- Vi tog ett strategiskt beslut före julledigheten att vi lÀgger en planerad utbildningsinsats första kvartalet. Vi har om-certifierat hela personalen enligt IPC-standarden. Vi har valt att skruva upp tempot för att klara oss utan att göra oss av med personal. MÄlet Àr ju att vÄra medarbetare ska trivas och utvecklas. Vi har alldeles för mÄnga bra medarbetare för att kunna sÀga upp nÄgon och belÀggningen Àr tillrÀcklig.

Vilka signaler har du fÄtt frÄn industrin som helhet angÄende lÀget just nu?

- Jag trodde att det skulle bli vÀrre Àn det har varit. VÄra kollegor i branschen verkar ha hittat en lÀgre nivÄ, och sedan har de stabiliserat sig. NÀr jag pratat med folk kÀnner sig mÄnga trygga och ser viss ökad orderingÄng. Samtidigt kommer det fram nya produkter och man verkar lyfta in nya kundsegment i produktionen.

- Man ska vÀl sÀga sÄ ocksÄ att elektronikbranschen finns i sÄ mycket, och elektronik implementeras i nya branscher hela tiden. DÀrför borde ju industrin vara vÀxande hela tiden. Det kÀnns positivt. Sedan har jag ju sett att mÄnga kollegor varslat men det Àr inte ett spÄr vi har valt. Det har nog lite med vÄr kultur att göra. Jag ser gÀrna att vi slipper ett sÄdant beslut i en expanderande bransch.

HÀmtar kraft ur nedgÄngen

"Det har gÄtt mycket inflation i ordet, men det Àr fortfarande sÄ att man bygger morgondagens företag genom innovationer"
Mikael Joki sÀger ocksÄ att konjunkturnedgÄngarna Àr viktiga för att arbetet pÄ sikt ska hÄlla en hög nivÄ:

- Nu har vi kunnat arbeta med individuell kunskap, bÄde gÀllande maskiner, processer och mot att hÄlla hög leveranskvalitet, men ocksÄ att bygga stabilitet i organisationen och arbeta med metodik. Det Àr viktiga grejer som man inte hinner med nÀr det Àr högt tryck. Vi arbetar mycket med Lean, det har vi gjort sedan 2006. Men nu tar vi nya krafttag och det arbetet har fÄtt en renÀssans.

Samtidigt fortsÀtter man ocksÄ med de innovationsprojekt som man rosades för under det föregÄende Äret:

- Det Àr projekt vi arbetar vidare med och vÄrt arbete genererar konkreta innovationsprojekt. Det har gÄtt mycket inflation i ordet, men det Àr fortfarande sÄ att man bygger morgondagens företag genom innovationer.

Mikael Joki tror ocksÄ att detta arbete kommer att leda till ökad tillvÀxt och ett ökat antal anstÀllda i framtiden.

- Vi jobbar ju inte bara med tillverkning utan ocksÄ mycket med utveckling. Det Àr nÄgot jag tycker Àr vÀrt att belysa dÄ det visar pÄ vÄr framtidstro. Det handlar om att integrera traditionella produkter med helt nya tekniklösningar.

Under 2012 passade man ocksĂ„ pĂ„ att höja investeringstakten trots ”dippen” som kom. Dels handlade det om tidigare nĂ€mnda investeringar i utbildning av personal, men det handlar ocksĂ„ om ny utrustning. Bland annat har en ny 3D AOI-maskin köpts in, ytmonteringslinan har byggts pĂ„ och nya instrument har tillkommit pĂ„ utvecklingssidan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1