Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© igor stevanovic dreamstime.com Teknik | 13 mars 2013

Falsk Flextronics-laddare skapar uppmärksamhet

Under dagen har försäljningsförbudet på en USB-laddare av märket Flextronics fått stor uppmärksamhet. Produkten säljs dock under falskt varunamn, kan evertiq avslöja.

Det är inte kontraktstillverkaren Flextronics som står bakom produkten som Elsäkerhetsverket har valt att belägga med försäljningsförbud.

Den farliga laddaren med betäckningen A1265, som har importerats av Quality Equipment Sweden AB och sålts hos bland annat Ica Kvantum Välsviken i Karlstad, är märkt med Flextronics varumärke. Evertiq har varit i kontakt med Flextronics som meddelar att produkten är falsk och alltså inte tillverkad av dem.

Produkten har ett antal allvarliga brister. Elsäkerhetsverket har beslutat att importören ska återkalla alla sålda produkter. En av de allvarliga bristerna i USB-laddaren är att det interna isolationsavståndet mellan den nätanslutna delen (230 volt) och den sekundära delen som är ansluten till USB-kontakten är för korta. Produkten är heller inte CE-märkt.

√Ėverslag kan l√§tt ske p√• grund av det korta isolationsavst√•ndet. En annan brist √§r att de interna anslutningarna fr√•n stickproppsstiften inte sitter fast ordentligt. Stickproppsstiften kan ocks√• roteras. Det g√∂r att anslutningarna kan lossna och sp√§nningss√§tta den sekund√§ra sidan (USB-kontakten och det som sitter anslutet i den) med 230 volt.

© Elsäkerhetsverket
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2