Annons
Annons
Annons
Annons
© iFixit Analys | 14 mars 2013

iFixit visar insidan av en Pebble

iFixit-gänget har fått tag på en ny produkt att plocka isär in i minsta beståndsdel, och denna gång får vi se – en klocka? Allvarligt?

Utropad av utvecklare som den "första klockan konstruerad för 2000-talet," den anpassningsbara klockan som kan göra nästan allt: fjärrstyra din musik, köra ett växande bibliotek av Pebble apps, vidarebefordra meddelanden och full e-post. Den kan även visa tiden!
© iFixit
Smarta klockor skulle mycket väl kunna vara nästa stora pryl – det ryktas till och med om att Apple jobbar på en egen modell. Men, som det ser ut just nu, så är Pebble en helt unik produkt och uppskattningen av reparerbarhet blir svårare då det inte finns mycket att jämföra med. Därför får inte Pebble någon poäng på reparerbarhetsskalan. Klockan kommer med ett avtagbart armband vilket gör det lätt byta ut och anpassa. Batterier är extremt otillgängligt – främst på grund av de åtgärder som företaget tagit för att vattentäta klockan. Det här gör att byte av interna delar näst intill omöjligt. Dock så har e-pappersdisplayen en så effekt och den veckolånga laddningscykeln innebär att batteriet räcker närmare 6 -10 år enligt iFixit-gängets beräkningar. Men vad händer när det faktiskt tar slut? Vid kontakt med utvecklare fick de höra att företaget har en återvinningsplan för när din Pebble ska lämna denna värld.
© iFixit
Men vad finns det för hårdvara i en Pebble?
  • 144 x 168 pixel display black and white e-paper
  • Bluetooth 2.1+ EDR and 4.0 (Low Energy)
  • Vibrating motor
  • 3-axis accelerometer with gesture detection
Klockan är vattentät ner till 5 ATM (ca. 50 meter), vilket gör att den går att använda när du gör det mesta, diskar, sportar eller simmar. För att säkra klockan från vattenskador så är fronten täkt med en tätt förseglad plastram. Företaget har använt enorma mängder lim för att få klockan vattentät (och tinkerers) ut. Lägg till en ram runt skärmen, och det är omöjligt att separera dem utan att riskera skador på displayen.
© iFixit
En enda kabel för samtliga 4 knappar, 3 lysdioder och Bluetooth 2,1 antennen. Att byta ut en enskild komponent blir omöjligt (om du på något sätt skulle kunna öppna upp klockan utan att äventyra displayen). Moderkortet, batteriet och vibratorn är sammankopplade och hålls ihop av mycket känslig lödning. De kommer alla behöva ersättas som en enhet. Fler godbitar i detalj:
  • Micron N25Q032A11ESE40F 32 Mb serial flash
  • STMicroelectronics STM32F205RE högpresterande ARM Cortex-M3 MCU, med en maximal hastighet på 120 MHz
  • STMicroelectronics LIS3DH 3-axis accelerometer
På baksidan av moderkortet finns en Panasonic RF-modul, som lovar både Bluetooth och Bluetooth Low Energy (BLE) funktionalitet. Tar man bort EMI-skärmen visas en Texas Instruments chip som enligt dess datablad inte stöder BLE – något som det hade ryktats om. Knapparna har packningar för att möjliggöra rörelse utan läckage. Om någon av dem skulle gå sönder så kan de ersättas individuellt, men man måste fortfarande öppna upp klockan, Något som visat sig vara ganska svårt. Allt i sin helhet finns att läsa här
Visa fler nyheter
2019-11-19 17:01 V14.7.13-2