Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© iFixit Analys | 14 mars 2013

iFixit visar insidan av en Pebble

iFixit-gĂ€nget har fĂ„tt tag pĂ„ en ny produkt att plocka isĂ€r in i minsta bestĂ„ndsdel, och denna gĂ„ng fĂ„r vi se – en klocka? Allvarligt?
Utropad av utvecklare som den "första klockan konstruerad för 2000-talet," den anpassningsbara klockan som kan göra nÀstan allt: fjÀrrstyra din musik, köra ett vÀxande bibliotek av Pebble apps, vidarebefordra meddelanden och full e-post. Den kan Àven visa tiden!

© iFixit
Smarta klockor skulle mycket vĂ€l kunna vara nĂ€sta stora pryl – det ryktas till och med om att Apple jobbar pĂ„ en egen modell. Men, som det ser ut just nu, sĂ„ Ă€r Pebble en helt unik produkt och uppskattningen av reparerbarhet blir svĂ„rare dĂ„ det inte finns mycket att jĂ€mföra med. DĂ€rför fĂ„r inte Pebble nĂ„gon poĂ€ng pĂ„ reparerbarhetsskalan.

Klockan kommer med ett avtagbart armband vilket gör det lĂ€tt byta ut och anpassa. Batterier Ă€r extremt otillgĂ€ngligt – frĂ€mst pĂ„ grund av de Ă„tgĂ€rder som företaget tagit för att vattentĂ€ta klockan. Det hĂ€r gör att byte av interna delar nĂ€st intill omöjligt. Dock sĂ„ har e-pappersdisplayen en sĂ„ effekt och den veckolĂ„nga laddningscykeln innebĂ€r att batteriet rĂ€cker nĂ€rmare 6 -10 Ă„r enligt iFixit-gĂ€ngets berĂ€kningar.

Men vad hÀnder nÀr det faktiskt tar slut? Vid kontakt med utvecklare fick de höra att företaget har en Ätervinningsplan för nÀr din Pebble ska lÀmna denna vÀrld.

© iFixit
Men vad finns det för hÄrdvara i en Pebble?
  • 144 x 168 pixel display black and white e-paper
  • Bluetooth 2.1+ EDR and 4.0 (Low Energy)
  • Vibrating motor
  • 3-axis accelerometer with gesture detection

Klockan Àr vattentÀt ner till 5 ATM (ca. 50 meter), vilket gör att den gÄr att anvÀnda nÀr du gör det mesta, diskar, sportar eller simmar. För att sÀkra klockan frÄn vattenskador sÄ Àr fronten tÀkt med en tÀtt förseglad plastram.

Företaget har anvÀnt enorma mÀngder lim för att fÄ klockan vattentÀt (och tinkerers) ut. LÀgg till en ram runt skÀrmen, och det Àr omöjligt att separera dem utan att riskera skador pÄ displayen.

© iFixit
En enda kabel för samtliga 4 knappar, 3 lysdioder och Bluetooth 2,1 antennen. Att byta ut en enskild komponent blir omöjligt (om du pÄ nÄgot sÀtt skulle kunna öppna upp klockan utan att Àventyra displayen).

Moderkortet, batteriet och vibratorn Àr sammankopplade och hÄlls ihop av mycket kÀnslig lödning. De kommer alla behöva ersÀttas som en enhet.

Fler godbitar i detalj:
  • Micron N25Q032A11ESE40F 32 Mb serial flash
  • STMicroelectronics STM32F205RE högpresterande ARM Cortex-M3 MCU, med en maximal hastighet pĂ„ 120 MHz
  • STMicroelectronics LIS3DH 3-axis accelerometer

PĂ„ baksidan av moderkortet finns en Panasonic RF-modul, som lovar bĂ„de Bluetooth och Bluetooth Low Energy (BLE) funktionalitet. Tar man bort EMI-skĂ€rmen visas en Texas Instruments chip som enligt dess datablad inte stöder BLE – nĂ„got som det hade ryktats om.

Knapparna har packningar för att möjliggöra rörelse utan lÀckage. Om nÄgon av dem skulle gÄ sönder sÄ kan de ersÀttas individuellt, men man mÄste fortfarande öppna upp klockan, NÄgot som visat sig vara ganska svÄrt.

Allt i sin helhet finns att lÀsa hÀr
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1