Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© gokhan-okur-dreamstime.com Elektronikproduktion | 19 mars 2013

En bransch som dör

Midnattssolen fortsÀtter att lysa i norr, men av industrin som byggdes upp för att fÄnga in de energirika strÄlarna ÄterstÄr i dagslÀget bara en brÄkdel.
Att solcellsindustrin i Europa har blivit hÄrt ÄtgÄngen Àr ingen hemlighet, i synnerhet dÄ det statliga stödet i Europa ebbat ut i allt högre grad. Men Àven i det nordligaste av Sverige ser det problematiskt ut.

NÀr man började etablera solcellsproduktionen i GÀllivare under 90-talet sÄgs det som en möjlighet att skapa arbetstillfÀllen. DÄ var det en industri med vind i seglen dÀr framtiden tycktes ljus. Men i takt med att statliga subventioner pÄ viktiga exportmarknader minskade samt ökad konkurrens frÄn Asien, hamnade allt i rullning.

Priserna sjönk, USA och Europa klagade pÄ fult spel frÄn de östliga konkurrenterna. Och sakta men sÀkert skar det ocksÄ in i den skandinaviska industrin. Ett exempel Àr de stora neddragningarna hos norska REC.

Bland de nordsvenska företagen som gÄtt i graven finns Eco supplies solar AB, tidigare GPV, Latitude solar och Arctic solar, det sistnÀmnda som befinner sig under kontrollerad avveckling, skriver Norrbottenskuriren.

Och av de tidigare 250 arbetstillfÀllena i GÀllivare och Jokkmokks kommun finns snart inga kvar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2