Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© gokhan-okur-dreamstime.com Elektronikproduktion | 19 mars 2013

En bransch som dör

Midnattssolen fortsätter att lysa i norr, men av industrin som byggdes upp för att fånga in de energirika strålarna återstår i dagsläget bara en bråkdel.
Att solcellsindustrin i Europa har blivit hårt åtgången är ingen hemlighet, i synnerhet då det statliga stödet i Europa ebbat ut i allt högre grad. Men även i det nordligaste av Sverige ser det problematiskt ut.

När man började etablera solcellsproduktionen i Gällivare under 90-talet sågs det som en möjlighet att skapa arbetstillfällen. Då var det en industri med vind i seglen där framtiden tycktes ljus. Men i takt med att statliga subventioner på viktiga exportmarknader minskade samt ökad konkurrens från Asien, hamnade allt i rullning.

Priserna sjönk, USA och Europa klagade på fult spel från de östliga konkurrenterna. Och sakta men säkert skar det också in i den skandinaviska industrin. Ett exempel är de stora neddragningarna hos norska REC.

Bland de nordsvenska företagen som gått i graven finns Eco supplies solar AB, tidigare GPV, Latitude solar och Arctic solar, det sistnämnda som befinner sig under kontrollerad avveckling, skriver Norrbottenskuriren.

Och av de tidigare 250 arbetstillfällena i Gällivare och Jokkmokks kommun finns snart inga kvar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-15 17:25 V11.9.0-2