Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© lavitreiu-dreamstime.com Elektronikproduktion | 26 mars 2013

Ascom levererar WiFi på 1'350 meters djup till Boliden

Ascom kommer att leverera telefoner för WiFi-nÀt samt larm- och konferensplattform nÀr Boliden Mineral investerar i nya kommunikationslösningar för Kristineberggruvan.
Huvudsyftet Ă€r att förstĂ€rka sĂ€kerheten i gruvan – med snabb och anpassat kommunikation till och frĂ„n personal och arbetsledningen, i ett och samma system.

Gruvan i Kristineberg, som ligger 12 mil nordvÀst om SkellefteÄ i VÀsterbotten, togs i drift pÄ 1940-talet och Àr den Àldsta aktiva gruvan i BolidenomrÄdet. HÀr bryts komplexmalm innehÄllande zink, koppar, bly, guld och silver. Med ett djup ned till 1 350 meter och med över 35 kilometer gruvgÄngar Àr det en extrem miljö att arbeta i.

– Det finns inte mĂ„nga arbetsplatser dĂ€r man hĂ„ller sĂ„ hĂ„rt pĂ„ sĂ€kerheten som i en gruva. Kommunikationsutrustningen Ă€r en livlina för personalens livlina och Ă€r sjĂ€lvklart vĂ€ldigt viktig för verksamheten, förklarar Fredrik Ekenstedt, projektledare pĂ„ Boliden Mineral och ansvarig för införandet av WiFi-nĂ€tet och Ascom-telefonin i Kristineberg.

Tidigare har man haft ett traditionellt komradiosystem med en öppen kanal. Över 100 personer kunde vara inkopplade samtidigt och det innebar en opraktisk hantering av kommunikationen mellan arbetsledning och arbetslagen i gruvan.

– Vi slipper investera i tvĂ„ olika nĂ€t, ett för röstkommunikation och meddelanden och ett annat för datatrafik, sĂ€ger Fredrik Ekenstedt pĂ„ Boliden Mineral.

En vÀsentlig vinst med WiFi-tekniken Àr att det trÄdlösa nÀtet enkelt anpassas dÄ nya orter och brytningsrum öppnas och andra fylls igen. Det Àr sÀrskilt viktigt eftersom kartan till gruvan ritas om sÄ gott som dagligen. Ascom har levererat 300 handhÄllna WiFi-telefoner av modell i62 Messenger. De nya telefonerna frÄn Ascom hanterar tal, textmeddelanden, larm och positionering. En stor förbÀttring jÀmfört med det gamla komradiosystemet Àr att lösningen frÄn Ascom ger anvÀndarna möjlighet ringa direktsamtal till varandra.

– Dessutom hanterar bĂ„de arbetsledning och personal samtalsgrupper som möjliggör konferenssamtal (push-to-talk) och riktade meddelanden till specifika grupper, exempelvis servicelarm till elektrikerna. Detta leder till högre effektivitet i flera led, sĂ€ger Fredrik Ekenstedt pĂ„ Boliden Mineral.

Snabba och anpassade larm och meddelanden till och frÄn personal och arbetsledning i ett och samma system innebÀr stÀrkt sÀkerhet i gruvan. Efter en testperiod sÀtts den nya kommunikationslösningen i drift och Àr fullt utbyggd i april 2013.

– Ascom har verkligen lyssnat pĂ„ och förstĂ„tt vĂ„ra behov. Det finns inte mĂ„nga leverantörer som kan ta sig an ett uppdrag av den hĂ€r sorten och det finns bara ett fĂ„tal liknande installationer i vĂ€rlden, Fredrik Ekenstedt pĂ„ Boliden Mineral.

– Vi Ă€r vĂ€ldigt glada för att Boliden Mineral gett oss det hĂ€r förtroendet och ser fram emot hela gruvnĂ€ringens fortsatta utveckling mot modernare, effektivare och sĂ€krare kommunikationslösningar, sĂ€ger Sami Sundholm pĂ„ Ascom Sverige.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1