Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Orbit One Elektronikproduktion | 27 mars 2013

Orbit Ones Huddinge-fabrik rustar för framtiden

I ett industriomrÄde, bara nÄgra stenkast frÄn Stockholms myllrande innerstad, ligger en anrik fabriksanlÀggning. HÀr har produktion pÄgÄtt i över 80 Är. Nu drivs den i kontraktstillverkaren Orbit Ones regi.

En liten bit utanför Stockholms stad, i kranskommunen Huddinge, ligger Orbit Ones stockholmsfabrik. Den byggdes av Billman Regulator pÄ 1960-talet. Tids nog gick verksamheten över till Landis&Gyr och i sinom tid till industrigiganten Siemens, vid sekelskiftet. HÀr tillverkades bland annat 1,3 miljoner ventil-stÀlldon per Är.

2008 gjorde Siemens en översyn av verksamheten, och Huddinge-fabriken ansÄgs vara för liten för att passa in i industrikoncernens koncept. Man bestÀmde dÄ att en tredjedel av produkterna passade bÀttre att tillverka i Kina. En tredjedel hamnade i Tyskland.

Orbit One övertog fabriken i Huddinge och Ätog sig att producera den resterande tredjedelen av Siemens-produkterna. Det var Àldre produkter som var planerade att fasas ut tids nog. Orbits dÄvarande fabrik i Stockholmsförorten JÀrfÀlla med 22 anstÀllda, specialiserad pÄ box build, flyttade till lokalerna i Huddinge 2010.

Familjeföretaget Distatic med 10 anstÀllda, specialiserat pÄ kretskortsmontering av prototyper och mindre serier, köptes upp och integrerades i verksamheten.

Per Jennel Àr marknadschef. Han berÀttar att enheten hÀr utanför Stockholm ligger honom varmt om hjÀrtat:

- Det Ă€r en vĂ€ldigt vacker och anrik fabrik som vi fick ta över och som vi faktiskt Ă€r mycket stolta över. Fabriksbyggnadens utsida Ă€r föreslagen att K-mĂ€rkas medan insidan anpassas till dagens mindre verksamhet. En stor del av volymtillverkningens infrastruktur Ă€r kvar, exempelvis mĂ€trum, verktygsverkstad, utvecklings-labb och ett verktygsförrĂ„d som har ”allt”.

Samtidigt, förklarar Per Jennel, Àr det ganska unikt att vara en kontraktstillverkare med en organisation som har varit produktÀgare med utvecklingsansvar för elektromekaniska produkter.

- Det hÀr Àr kunskaper som vi vill skall komma vÄra kunder till gagn inom produktionsanpassning eller produktförvaltning.

Det hÀr var ocksÄ enligt Per Jennel den första fabriken i Sverige som fick ISO 9000. Nu satsar man pÄ att ocksÄ certifiera sig för medicinteknik.

- Det finns en lÄng tradition att kvalitetssÀkra produkter med typprov, produktionstester och reklamationsuppföljning.

Utfasningen av Àldre produkter till Siemens pÄgÄr som planerat och det har inte varit möjligt att pÄ sÄ kort tid ersÀtta hela volymen med kontraktstillverkning sÄ en anpassning av antalet anstÀllda pÄgÄr i fabriken, nÄgot som evertiq tidigare har skrivit om.

Orbit One fortsÀtter vÀxa

Orbit One tillhör en av de kontraktstillverkare som har expanderat stadigt under de senaste Ären. Idag kan man stoltsera med att driva flera olika anlÀggningar, alla med sin nisch. Centrum för verksamheten Àr Blekinge-orten Ronneby i sydligaste Sverige. Det Àr fortfarande den personalmÀssigt största enheten.

I andra Àndan av Sverige ligger Kalix-enheten, norr om LuleÄ. HÀr fokuserar man istÀllet pÄ renrumsproduktion, speciellt för medicinteknik. Serierna Àr mindre och produkterna komplexa.

Nyast in i skaran Àr enheten som finns i Karlskrona. Förra Àgaren, Radius, gick i konkurs 2011. Företaget tillverkade produkter inom automation och fjÀrrstyrning. Radius köptes i sin tur upp av Netcontrol som tyckte att produktportföljen var bra. Men tillverkningen stÄr Orbit One för pÄ plats i fabriken.

Förutom de svenska enheterna finns man ocksĂ„ representerade i form av en fabrik i Polen. Övertagandet skedde 2009 dĂ„ man förvĂ€rvade Wega Elektronik. HĂ€r tillverkas volymprodukter i nĂ€rhet till bĂ„de den europeiska marknaden och den skandinaviska.

Och, avslutar Per Jennel, kanske mest noterbart Àr att man ocksÄ driver en fabrik i Ryssland som har bÄde ryska och vÀsteuropeiska kunder. Den ryska marknaden ses som lukrativ men mÄnga företag kan vittna om svÄrigheterna att etablera sig dÀr.

© Bilder: Orbit One
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2