Annons
Annons
Annons
Annons
© Orbit One Elektronikproduktion | 27 mars 2013

Orbit Ones Huddinge-fabrik rustar för framtiden

I ett industriområde, bara några stenkast från Stockholms myllrande innerstad, ligger en anrik fabriksanläggning. Här har produktion pågått i över 80 år. Nu drivs den i kontraktstillverkaren Orbit Ones regi.


En liten bit utanför Stockholms stad, i kranskommunen Huddinge, ligger Orbit Ones stockholmsfabrik. Den byggdes av Billman Regulator på 1960-talet. Tids nog gick verksamheten över till Landis&Gyr och i sinom tid till industrigiganten Siemens, vid sekelskiftet. Här tillverkades bland annat 1,3 miljoner ventil-ställdon per år. 2008 gjorde Siemens en översyn av verksamheten, och Huddinge-fabriken ansågs vara för liten för att passa in i industrikoncernens koncept. Man bestämde då att en tredjedel av produkterna passade bättre att tillverka i Kina. En tredjedel hamnade i Tyskland.
Orbit One övertog fabriken i Huddinge och åtog sig att producera den resterande tredjedelen av Siemens-produkterna. Det var äldre produkter som var planerade att fasas ut tids nog. Orbits dåvarande fabrik i Stockholmsförorten Järfälla med 22 anställda, specialiserad på box build, flyttade till lokalerna i Huddinge 2010. Familjeföretaget Distatic med 10 anställda, specialiserat på kretskortsmontering av prototyper och mindre serier, köptes upp och integrerades i verksamheten. Per Jennel är marknadschef. Han berättar att enheten här utanför Stockholm ligger honom varmt om hjärtat: - Det är en väldigt vacker och anrik fabrik som vi fick ta över och som vi faktiskt är mycket stolta över. Fabriksbyggnadens utsida är föreslagen att K-märkas medan insidan anpassas till dagens mindre verksamhet. En stor del av volymtillverkningens infrastruktur är kvar, exempelvis mätrum, verktygsverkstad, utvecklings-labb och ett verktygsförråd som har ”allt”. Samtidigt, förklarar Per Jennel, är det ganska unikt att vara en kontraktstillverkare med en organisation som har varit produktägare med utvecklingsansvar för elektromekaniska produkter. - Det här är kunskaper som vi vill skall komma våra kunder till gagn inom produktionsanpassning eller produktförvaltning. Det här var också enligt Per Jennel den första fabriken i Sverige som fick ISO 9000. Nu satsar man på att också certifiera sig för medicinteknik. - Det finns en lång tradition att kvalitetssäkra produkter med typprov, produktionstester och reklamationsuppföljning. Utfasningen av äldre produkter till Siemens pågår som planerat och det har inte varit möjligt att på så kort tid ersätta hela volymen med kontraktstillverkning så en anpassning av antalet anställda pågår i fabriken, något som evertiq tidigare har skrivit om.
Orbit One fortsätter växa Orbit One tillhör en av de kontraktstillverkare som har expanderat stadigt under de senaste åren. Idag kan man stoltsera med att driva flera olika anläggningar, alla med sin nisch. Centrum för verksamheten är Blekinge-orten Ronneby i sydligaste Sverige. Det är fortfarande den personalmässigt största enheten. I andra ändan av Sverige ligger Kalix-enheten, norr om Luleå. Här fokuserar man istället på renrumsproduktion, speciellt för medicinteknik. Serierna är mindre och produkterna komplexa. Nyast in i skaran är enheten som finns i Karlskrona. Förra ägaren, Radius, gick i konkurs 2011. Företaget tillverkade produkter inom automation och fjärrstyrning. Radius köptes i sin tur upp av Netcontrol som tyckte att produktportföljen var bra. Men tillverkningen står Orbit One för på plats i fabriken. Förutom de svenska enheterna finns man också representerade i form av en fabrik i Polen. Övertagandet skedde 2009 då man förvärvade Wega Elektronik. Här tillverkas volymprodukter i närhet till både den europeiska marknaden och den skandinaviska. Och, avslutar Per Jennel, kanske mest noterbart är att man också driver en fabrik i Ryssland som har både ryska och västeuropeiska kunder. Den ryska marknaden ses som lukrativ men många företag kan vittna om svårigheterna att etablera sig där. © Bilder: Orbit One
Visa fler nyheter
2019-11-19 17:01 V14.7.13-1