Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© daniel-schweinert-dreamstime.com Elektronikproduktion | 02 april 2013

Nordiska ESD-rådet: Skolverket tar för lite ansvar för ESD

Som ett led i att förbättra kunskapen om ESD redan på gymnasiet och högskolan, har Nordiska ESD-rådet föreslagit Skolverket ett samarbete runt utformningen av ämnesplaner.
Statisk elektricitet och elektronik har aldrig varit en lyckad kombination och kommer aldrig att bli. Ett fullgott ESD-skydd (Electro Static Discharge) krävs i all elektronikproduktion och skapar förutsättningar för ett lågt felutfall och hög kvalité.

Som ett led i att förbättra kunskapen om ESD redan på gymnasiet och högskolan, har Nordiska ESD-rådet föreslagit Skolverket ett samarbete runt utformningen av ämnesplaner för elektronikinriktad utbildning. Nordiska ESD-rådet vill att det i högre grad ska finns möjlighet att välja ESD-kurser inom de elektronikrelaterade ämnesplanerna. Idag erbjuder bara drygt 10% av ämnesplanerna ESD-utbildning som en del i ämnesplanen.

Kent Jävert, ordförande i Nordiska ESD-rådet och ESD-ansvarig på Business Unit Networks inom Ericsson AB, efterlyser en högre grad av ESD-kunnande hos de ungdomar som idag lämnar skolvärlden för jobb inom elektronikindustrin. Kent Jävert säger:

”Det är av största vikt för elektronikindustrin att vi har möjlighet att anställa välutbildad personal, där bl a grundläggande kunskap om ESD-risker och användning av ESD-skyddsprodukter är en viktig aspekt vid rekryteringsarbetet”.

Nordiska ESD-rådet är ett nätverk av företag som aktivt arbetar med ESD-skyddsfrågor inom industri, utbildning, standardisering, provning, etcetera.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-2