Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© anthony bolan dreamstime.com Elektronikproduktion | 24 april 2013

Transportstrejken avblåst

Anders Rune pÄ teknikföretagen sÀger till evertiq att strejken nu Àr avblÄst.
Den hann knappt börja innan den var över. Och mÄnga företag drar nog en lÀttnade suck i detta nu.

Konsekvenserna för industrin hade kunnat bli stora, den avstannande in- och utleveranser. Men bara en timme efter att strejken startade tog den alltsÄ slut.


Meddelande frÄn Transport.se

Avtal klart för Ă„keri och terminal – strejken avblĂ„st!

– En stor framgĂ„ng! Nu har vi definitivt flyttat fram positionerna nĂ€r företag vill hyra in personal.

Det sÀger Transports ordförande Lars Lindgren om det treÄrsavtal som tecknades bara 45 minuter efter det att storkonflikten bröt ut för chaufförer och terminalarbetare.

För bevakningspersonal och sopgubbar fortsÀtter dock blockaden, som löste ut klockan 12 i dag.

I gÄr fick Transport ett medlarbud som pÄ flera punkter uppfattades som en framgÄng för facket.

Förutom lönehöjningar med 1 827 kronor pÄ 37 mÄnader föreslog medlarna en arbetsgrupp som ska jobba med den besvÀrliga konkurrenssituationen i Äkeribranschen.

I gruppen ska det finnas representanter frÄn bÄde fack och arbetsgivare. Tillsammans ska man jobba för att hitta lösningar pÄ de omfattande problemen med sÄ kallade falska egenföretagare. Gruppen ska se över om ett utvidgat bestÀllaransvar kan motverka prisdumpning och anlitande av oseriösa underentreprenörer.

Parterna har nu skrivit pÄ ett kollektivavtal som gÀller frÄn 1 mars 2013 till 31 mars 2016, sammanlagt tre Är och en mÄnad. Lönehöjning sker i tre steg, totalt 1 827 kronor.

Arbetsgruppen finns ocksÄ med. Liksom en skrivning som innebÀr att avtalets sista Är kan sÀgas upp.

Skulle arbetet med att skapa ordning och reda i Ă„kerinĂ€ringen inte bli framgĂ„ngsrikt, kan Transport eventuellt sĂ€ga upp löneavtalet – för att öka trycket pĂ„ arbetsgivarna.

Men viktigast av allt, betonar Lars Lindgren, Àr att Transport nu fÄtt igenom regler som rör den omfattande personalinhyrningen. Facket fÄr visserligen inget "veto" mot inhyrning, men nÀr företag sagt upp anstÀllda och vill ta in personal frÄn bemanningsföretag fÄr Transport rejÀla möjligheter till insyn och förhandlingar. SÄ lÀnge förhandlingsprocessen pÄgÄr, kan transportföretagen inte anlita peronaluthyrarna.

– Vi har flyttat fram positionerna i en frĂ„ga dĂ€r arbetsgivarna lĂ€nge var helt kallsinniga till att lĂ€mna ifrĂ„n sig nĂ„got som helst inflytande. Det Ă€r ett genombrott, sĂ€ger Lars Lindgren.

För de anstÀllda i miljöföretagen och i bevakningsbranschen fortsÀtter kampen för nya löneavtal. Transport utlöser nu varslen som innebÀr blockad mot övertids- och mertidsarbete, liksom blockad mot nyanstÀllningar och personalinhyrning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1