Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kablia Komponenter | 25 april 2013

Kablia: 'Just nu är vi stolta som sjutton'

Det hĂ€nder mycket hos ÖvertorneĂ„-baserade kablagetillverkaren Kablia. 2012 blev ”all time high”, och 2013 ser ut att bli Ă€nnu bĂ€ttre.
Vid Ă„rsskiftet tilltrĂ€dde Anders Brismo som ny vd för kablagetillverkaren Kablia. Resan gick dĂ„ frĂ„n Stockholm och upp till hans rötter i Norrbotten. Och det har sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt varit en resa som han sammanfattar i att ”det just nu gĂ„r galet bra för Kablia”.
Anders Brismo, nytilltrÀdd vd för Kablia sedan januari 2013. © Kablia
Den uppĂ„tgĂ„ende kurvan har hĂ„llit i sig under de senaste Ă„ren. 2012 gjorde man ett rekordĂ„r med en omsĂ€ttning pĂ„ 16 miljoner. SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt taktar man för 2013 pĂ„ över 20 miljoner. – Vi taktar pĂ„ en produktionsökning med 320 procent mot föregĂ„ende Ă„r. Det har inneburit att vi ocksĂ„ ökat personalstyrkan med 50 procent, sĂ€ger Anders Brismo. Idag Ă€r man 16 personer i Sverige, och ytterligare nio anstĂ€llda i Polen. Positionen som företaget har byggt upp ser dĂ€rför stark ut just nu. Arbetet framöver kommer att gĂ„ ut pĂ„ att dels vidmakthĂ„lla det som man byggt upp under resans gĂ„ng, men ocksĂ„ att fortsĂ€tta utveckla produktionen och öka kompetensen. MĂ„nga norrlĂ€ndska företag pratar ofta om att de har en fördel i att arbetsmarknaden inte Ă€r lika rörlig som i storstadsregionerna, nĂ„got som gör det lĂ€ttare att behĂ„lla kompetent personal. Anders Brismo hĂ„ller med om den bilden, men sĂ€ger att det handlar mycket om hur arbetsplatsen Ă€r uppbyggd: – Det Ă€r klart att man till viss del upplever att det Ă€r lĂ€ttare att fĂ„ behĂ„lla personalen hĂ€r. Samtidigt handlar det om att man mĂ„ste skapa en attraktiv arbetsplats dĂ€r medarbetarna trivs och kan göra sitt yttersta, samt har en hög lĂ€gstanivĂ„. Mycket att vara stolta över Kablia har nyligen fĂ„tt sin första finska order. HĂ€r tror Anders Brismo ocksĂ„ att Kablia fĂ„tt in en ”fot i dörren” som kan skapa ytterligare affĂ€rer pĂ„ den finska marknaden, i synnerhet eftersom det rent geografiskt Ă€r mycket nĂ€ra dit. Framöver ökar företaget ocksĂ„ investeringstakten rejĂ€lt, med över 300 procent. Pengarna ska bland annat lĂ€ggas pĂ„ utrustning som breddar den verksamhet som idag bedrivs inom kablageproduktionen. Kablia tittar ocksĂ„ pĂ„ att eventuellt ta över mer monteringsjobb frĂ„n kunder som har det specifika önskemĂ„let, nĂ„got som dock i sĂ„ fall kommer att ske utan att man konkurrerar med de företag som man idag levererar till, förklarar Anders Brismo. Arbetet pĂ„ varumĂ€rket Kablia Ă€r ocksĂ„ nĂ„gonting han vill betona: – Vi har metodiskt jobbat med att bearbeta vĂ„ra kunder. HĂ€r jobbar vi med bĂ„de vĂ€nster och höger hjĂ€rnhalva. Idag Ă€r det lĂ€ttare Ă€n nĂ„gonsin att hitta leverantörer av komponenter eller tjĂ€nster som behövs, menar Anders Brismo. En enkel Google-sökning ger oftast en uppsjö av förslag. HĂ€r menar han att beslutet om vilka som fĂ„r offerera i slutĂ€ndan blir ett beslut som bĂ„de fattas av den rationella, utrĂ€knande hjĂ€rnhalvan, men ocksĂ„ av den emotionella: Vilka företag man har hört talas om och vilka sympatier som byggts upp runt det varumĂ€rket. Slutsatsen Ă€r att det hĂ€nder mycket hos Kablia. Och Anders Brismo avslutar i ungefĂ€r samma anda som samtalet började i: – Just nu Ă€r vi stolta som sjutton.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-02-15 09:57 V12.1.1-2