Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mikhail-mishchenko-dreamstime.com Elektronikproduktion | 17 maj 2013

EMS: Här är de största polska konkurrenterna

Tidigare har vi tittat på globala listor över världens största EMS:are. Nu går vi på djupet i ett av våra grannländer och tittar på de största polska EMS-företagen.
Metod

Rankingen innefattar enbart företag med huvudkontor i Polen. De rankas efter intäkter 2012. Siffrorna bygger, förutom i fallet med Sonel SA (hämtade från årsredovisning), på företagens egen utsago.

Företagen är i många fall aktiva både inom produktion och marknadsföring av egna produkter såväl som i EMS-aktiviteter. Detta redovisas under tabellen. Tabemax och Novil arbetar med ett speciellt tullsystem som gör att de inte visar värdet på komponenter i sina räkenskaper.

De tre största, siffror i tusen euro


© evertiq

Det är ingen överraskning att jätten Fideltronik dominerar. Det är ett företag med paneuropeiskt fokus. Tvåa ligger TS Tronic, som ingår i teknologigruppen Group Techno-Service S.A. Tredjeplatsen tas av ett av listans yngsta företag: Elektrozel, som är en spin off från Zelmer AS, som i sin tur numera ingår i Bosch-Siemens.

Företagen där under har inkomster som överstiger 1,25 miljoner euro. Företagen i denna grupp har också i många fall haft rekordhöga intäkter. Speciellt BeSo har växt i raketfart, med en tillväxt på 125 procent mellan 2011 och 2012.


© evertiq

*Tabemax och Novil arbetar med ett speciellt tullsystem som gör att värdet av komponenter inte redovisas.
**SiMS – totala intäkter, företagets egna produtker inkluderade
*** Elhurt, Sonel, Softcom, Lumel – intäkter från enbart EMS-aktiviteter redovisade.

De små företagen växer fort

Småskaliga verksamheter ses ofta som en fördel just inom EMS-industrin då de ofta sägs vara mest involverade med kunden. De växer också snabbt i Polen.


© evertiq

*Silva, Semicon – intäikter enbart från EMS-aktiviteter

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1