Annons
Annons
© Berries by Astrid Elektronikproduktion | 12 juni 2013

Vad har hänt hos Berries by Astrid?

Förra året fick vi på evertiq upp ögonen för Berries by Astrid, en av finalisterna i Inissions Innovationstävling. Vi tyckte att det var dags att höra efter vad som har hänt sedan dess.

Evertiq träffade under förra årets Elmia-mässa företagets grundare, Astrid Friborg. Nere på mässgolvet hade smoothie-automaten lett ända fram till en finalplats i Inissions Innovationstävling. Extra speciell har resan varit då Astrid Friborgs bakgrund är att hon forskade om tjocktarmscancer på molekylär nivå. Att ge sig in i den tekniktunga industrin som det innebär att lansera en automat var därför något helt nytt:
© Astrid Friborg, Berries by Astrid
– Det är helt klart en utmaning att jag kommer från en annan bransch. Då ska man hitta rätt väg in. Men det finns för och nackdelar. Det svåra är att veta vem man ska vända sig till. Fördelen tror jag är att jag ser saker ur en annan synvinkel och kan hitta nya idéer där andra har fastnat. Ni tog er fram till en finalplats i Inissions innovations-tävling. Vilka möjligheter kan ni se att det gav er att vara med? – Det gav mycket möjligheter i form av PR. Vi syntes i olika sammanhang, bland annat i den artikel som ni skrev och som snappades upp av andra. Det var såklart en jättebra sak. Sedan fick vi också väldigt bra feedback av Inission. Det var väldigt givande att höra hur de som tillverkare ser på företaget och affärsmodellen. Det var också en bra chans för oss att komma ut på mässan. Utan tävlingen hade vi nog inte varit där, nu kunde vi knyta kontakter, säger Astrid Friborg. När evertiq skrev om företaget förra hösten var Berries by Astrid inne i en väldigt intensiv fas. I januari i år kunde man så lansera ”världens första smoothie-automat”. Därifrån håller man nu på att ta produkten till serieproduktion och tittar på olika alternativ för detta. Samtidigt bygger man upp företagets kapacitet inom sälj och marknadsföring.
"Vi rör oss ju inom en industri som är tekniktung och det innebär att det handlar om stora kostnadsmassor."
Kundkretsen är också något som utökats. Tanken är att automaterna ska kunna återfinnas både hos företag som vill berika exempelvis frukostmötet eller kundbesöket med något uppfriskande, eller att automaterna ska hamna i miljöer där det naturligt rör sig mycket folk. Det kan vara allt ifrån tågstationen till gymmet. Om ni kikar mot framtiden, är det just denna produkt som ni kommer att arbeta vidare på eller har ni andra tankar om nya produkter också?
Utdrag ur Inissions motivering till Berries by Astrids finalplats: "Berries by Astrid utvecklar världens första smoothieautomat, för välbesökta platser såsom tågstationer, gallerior, gym och flygplatser. Automaten har touch-skärm, mobil betalning och en hygienisk lösning för automatisk servering av smoothie i tre smaker. Även recepten är framtagna av Berries by Astrid, och med särskild tonvikt på hälsa."
– Vi har en tanke om hur framtiden ska se ut, vad vi ska göra och vilka produkter det handlar om, mer än så kan jag inte berätta i dagsläget, säger en hemlighetsfull Astrid Friborg. Något som däremot kan sägas om framtiden är att hon kommer att tala i Almedalen på Gotland, om Innovation och hinder som ny företagare. – Jag kommer att ta upp det som har varit våra hinder, framför allt hur man hittar finansiering i startskedet. Vi rör oss ju inom en industri som är tekniktung och det innebär att det handlar om stora kostnadsmassor. Det kommer man inte undan när en maskin ska tillverkas. Min resa och utmaningarna kring det blir temat. Inissions innovationstävling återkommer också detta år. Tillsammans med SEB och Almi delar man återigen ut en miljon kronor i industrialiserings- och tillverkningstjänster. Prisutdelningen sker på TEC, The evertiq convention, i Lund den 26:e september. Länk till anmälan och mer information om tävlingen finns här.
Visa fler nyheter
2020-02-19 16:22 V18.0.1-1