Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Berries by Astrid Elektronikproduktion | 12 juni 2013

Vad har hänt hos Berries by Astrid?

Förra Äret fick vi pÄ evertiq upp ögonen för Berries by Astrid, en av finalisterna i Inissions InnovationstÀvling. Vi tyckte att det var dags att höra efter vad som har hÀnt sedan dess.
Evertiq trÀffade under förra Ärets Elmia-mÀssa företagets grundare, Astrid Friborg. Nere pÄ mÀssgolvet hade smoothie-automaten lett Ànda fram till en finalplats i Inissions InnovationstÀvling. Extra speciell har resan varit dÄ Astrid Friborgs bakgrund Àr att hon forskade om tjocktarmscancer pÄ molekylÀr nivÄ. Att ge sig in i den tekniktunga industrin som det innebÀr att lansera en automat var dÀrför nÄgot helt nytt:


© Astrid Friborg, Berries by Astrid
– Det Ă€r helt klart en utmaning att jag kommer frĂ„n en annan bransch. DĂ„ ska man hitta rĂ€tt vĂ€g in. Men det finns för och nackdelar. Det svĂ„ra Ă€r att veta vem man ska vĂ€nda sig till. Fördelen tror jag Ă€r att jag ser saker ur en annan synvinkel och kan hitta nya idĂ©er dĂ€r andra har fastnat.

Ni tog er fram till en finalplats i Inissions innovations-tÀvling. Vilka möjligheter kan ni se att det gav er att vara med?

– Det gav mycket möjligheter i form av PR. Vi syntes i olika sammanhang, bland annat i den artikel som ni skrev och som snappades upp av andra. Det var sĂ„klart en jĂ€ttebra sak. Sedan fick vi ocksĂ„ vĂ€ldigt bra feedback av Inission. Det var vĂ€ldigt givande att höra hur de som tillverkare ser pĂ„ företaget och affĂ€rsmodellen. Det var ocksĂ„ en bra chans för oss att komma ut pĂ„ mĂ€ssan. Utan tĂ€vlingen hade vi nog inte varit dĂ€r, nu kunde vi knyta kontakter, sĂ€ger Astrid Friborg.

NĂ€r evertiq skrev om företaget förra hösten var Berries by Astrid inne i en vĂ€ldigt intensiv fas. I januari i Ă„r kunde man sĂ„ lansera ”vĂ€rldens första smoothie-automat”. DĂ€rifrĂ„n hĂ„ller man nu pĂ„ att ta produkten till serieproduktion och tittar pĂ„ olika alternativ för detta. Samtidigt bygger man upp företagets kapacitet inom sĂ€lj och marknadsföring.

"Vi rör oss ju inom en industri som Àr tekniktung och det innebÀr att det handlar om stora kostnadsmassor."
Kundkretsen Àr ocksÄ nÄgot som utökats. Tanken Àr att automaterna ska kunna Äterfinnas bÄde hos företag som vill berika exempelvis frukostmötet eller kundbesöket med nÄgot uppfriskande, eller att automaterna ska hamna i miljöer dÀr det naturligt rör sig mycket folk. Det kan vara allt ifrÄn tÄgstationen till gymmet.

Om ni kikar mot framtiden, Àr det just denna produkt som ni kommer att arbeta vidare pÄ eller har ni andra tankar om nya produkter ocksÄ?

Utdrag ur Inissions motivering till Berries by Astrids finalplats:

"Berries by Astrid utvecklar vĂ€rldens första smoothieautomat, för vĂ€lbesökta platser sĂ„som tĂ„gstationer, gallerior, gym och flygplatser. Automaten har touch-skĂ€rm, mobil betalning och en hygienisk lösning för automatisk servering av smoothie i tre smaker. Även recepten Ă€r framtagna av Berries by Astrid, och med sĂ€rskild tonvikt pĂ„ hĂ€lsa."

– Vi har en tanke om hur framtiden ska se ut, vad vi ska göra och vilka produkter det handlar om, mer Ă€n sĂ„ kan jag inte berĂ€tta i dagslĂ€get, sĂ€ger en hemlighetsfull Astrid Friborg.

NÄgot som dÀremot kan sÀgas om framtiden Àr att hon kommer att tala i Almedalen pÄ Gotland, om Innovation och hinder som ny företagare.

– Jag kommer att ta upp det som har varit vĂ„ra hinder, framför allt hur man hittar finansiering i startskedet. Vi rör oss ju inom en industri som Ă€r tekniktung och det innebĂ€r att det handlar om stora kostnadsmassor. Det kommer man inte undan nĂ€r en maskin ska tillverkas. Min resa och utmaningarna kring det blir temat.

Inissions innovationstÀvling Äterkommer ocksÄ detta Är. Tillsammans med SEB och Almi delar man Äterigen ut en miljon kronor i industrialiserings- och tillverkningstjÀnster. Prisutdelningen sker pÄ TEC, The evertiq convention, i Lund den 26:e september. LÀnk till anmÀlan och mer information om tÀvlingen finns hÀr.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2