Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© photodynamx dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 juni 2013

24 miljoner till tryckt elektronik

Ett topputrustat laboratorium för tryckt elektronik byggs nu upp pÄ Linköpings universitet, Campus Norrköping. Utrustningen finansieras via ett anslag pÄ 24 miljoner kronor frÄn Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Tryckt elektronik Àr ett framtidsomrÄde som ligger i ropet. HÀr har Skandinavien ocksÄ tagit en stark position, nÄgot som man nu hoppas att den nya investeringen ska hjÀlpa till att ytterligare bygga pÄ.

- Vi Àr stolta, glada och mycket tacksamma! Det hÀr Àr en investering som gör stor skillnad för forskningen och som lyfter Sveriges konkurrenskraft inom vÄrt omrÄde internationellt. Vi ges nu möjligheten att köpa in tryckpressar, analysutrustning samt utrustning för utveckling av material som resulterar i ett topputrustat laboratorium i vÀrldsklass, sÀger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik pÄ Linköpings universitet.

Magnus Berggren Àr huvudmottagare av de 24 miljonerna frÄn Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, men bakom ansökan stÄr Àven forskare pÄ KTH, Chalmers, Lunds universitet, Karlstads universitet, Mittuniversitetet och Acreo.

- Vi har alla verksamhet inom tryckt elektronik och samarbetar redan i dag, sÀger Magnus Berggren.

Forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT AB tillsammans med Linköpings universitet driver idag verksamheten inom Printed Electronics Arena, PEA, i Norrköping, ett laboratorium med tryckpressar för organisk elektronik.

Tekniken inom PEA kommer nu att utökas med de resurser LiU tillför med hjÀlp av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och det nya laboratoriet, Swedish Research Laboratory for Printed Electronics. Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen pÄ tryckt elektronik. HÀr ingÄr förutom tryckpresslabbet Àven ett renrum, ett kemilabb och ett laboratorium för bioelektronik.

- Den nya utrustningen, och att vi nu gör en nationell kraftsamling inom tryckt elektronik, stÀrker PEAs och Sveriges ledande position i vÀrlden, konstaterar ocksÄ Tommy Höglund, processledare för PEA pÄ Acreo Swedish ICT.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1