Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© m-promotion Analys | 26 juni 2013

Gästartikel: Do IT with Poland

Enligt en rapport publicerad av World Economic Forum, ”Global Competitiveness Report 2012-2013”, Ă€r Polen ett av de 21 lĂ€nder som gĂ„r över frĂ„n en ekonomi baserad pĂ„ effektiviteten av produktionssystemet till en ekonomi baserad pĂ„ innovation.
I denna process lĂ€gger de polska företagen fokus pĂ„ utveckling av IT/ICT- sektorn (Information and communications technology) som har expanderat under de senaste Ă„ren till att bli deras deras ”nationella specialitet”. Den internationella kampanjen ”Do IT with Poland” syftar till att ge vĂ€rlden investeringspotentialen av den polska informations- och kommunikationstekniken (ICT).
"Under de senaste Ă„ren fortsĂ€tter Polen utvecklas och försöker undvika den sĂ„ kallade ’’middle income trap’’, som innebĂ€r att BNP-tillvĂ€xten hĂ€mnas nĂ€r den nĂ„r nivĂ„er pĂ„ cirka 60 procent BNP per capita i industrilĂ€nderna."
Ekonomer sĂ€ger att Polen har gĂ„tt in i utvecklingens tredje etapp efter övergĂ„ngen till demokrati och övergĂ„ngsekonomi som började 1989. Under 90-talet var grundlĂ€ggande pro-marknadsreformer (ekonomisk frihet, öppenhet mot vĂ€rlden, stabilisera penningvĂ€rdet) drivkraften bakom den dynamiska tillvĂ€xten och under det nĂ€sta Ă„rtiondet var EU till stor hjĂ€lp. Idag fĂ„r landet en chans att upprĂ€tthĂ„lla BNP-tillvĂ€xten genom aktivt deltagande i den internationella marknaden för ny teknik. Under de senaste Ă„ren fortsĂ€tter Polen utvecklas och försöker undvika den sĂ„ kallade ’’middle income trap’’, som innebĂ€r att BNP-tillvĂ€xten hĂ€mnas nĂ€r den nĂ„r nivĂ„er pĂ„ cirka 60 procent BNP per capita i industrilĂ€nderna. Genom att kopiera de tekniska och organisatoriska lösningarna som industrilĂ€nderna anvĂ€nder har utvecklingslĂ€nderna möjligheten till snabbare tillvĂ€xt i genomsnittsinkomsten per capita. Det betyder att nĂ€r genomsnittsinkomsten nĂ„r en nivĂ„ pĂ„ flera tusen dollar per Ă„r hĂ„ller den "imiterande" modellen pĂ„ att avta. Löneökningar och utflödet av arbetstillfĂ€llen till mindre rika lĂ€nder och stora kapitalinvesteringar samt enorm ökning av kostnaden för importerad teknik gör att produktiviteten kan fortsĂ€tta sin ökning.
© m-Promotion
Det brÄdskande behovet av polsk ekonomi till innovation och utveckling av ny teknik hjÀlper företagare frÄn ICT-sektorn som har gjort en signifikant ökning under de senaste Ären. Under Ären 1996-2008 har den polska ICT-exporten ökat med 28% per Är och Polen har specialiserat sig pÄ segmenten hemelektronik, programutvecklingsmetodik pÄ begÀran, elektroniska spel och mobila lösningar. Polen Àr den femte största ekonomin i Europa nÀr det kommer till arbetsplatser inom ICT-sektorn (5,1 procent av det totala europeiska segmentet). Polen blir bÀttre pÄ att presentera sig som en plats dÀr det skapas mÄnga forsknings- och utbildningscentrum och dÀr startup-företag specialiserade sig pÄ mjukvaruutveckling. 2010 uppgick nettoinkomsterna inom ICT-sektorn till 113,5 miljarder PLN. JÀmfört med 2007 har det skett en ökning med 26%. Inom ICT-sektorn ökade intÀkterna med 48 procent. Utgifter för forskning och utveckling ökade med mer Àn det tredubbla och nÄdde 758,6 miljoner PLN under denna period.
"Polen visar sig vara en nation av vÀldigt duktiga och begÄvade datavetare och programmerare. Resurser pÄ arbetsmarknaden inom ICT-sektorn ökar Ärligen med cirka 15'000 akademiker och en karriÀr inom IT/ICT-sektorn garanterar en stabil sysselsÀttning och relativt höga inkomster."
Den polska regeringen har inte ignorerat chansen som ökningen har skapat. Regeringen har under de senaste Ă„ren anpassat sin politik för utvecklingen av ett informationssamhĂ€lle som Ă€r det viktigaste mĂ„let för ”Ministeriet för Administration och Digitalisering” som grundades 2011. PremiĂ€rminister Donald Tusk sĂ€ger Ă€ven att de ska bevilja Polen ’’digital fart’’ som kommer att bidra med 2,5 miljarder PLN frĂ„n EU:s budget. Ministern för administration och digitalisering rapporterade i det internationella forumet för konkurrenskraft i Central-och Östeuropa att en av delarna i denna process kommer att vara starten av det centrala ”Operativa Programmet Digital Polska”. Det polska folket anvĂ€nder sociala medier och E-förvaltningstjĂ€nster oftare Ă€n den genomsnittliga europĂ©n. Mark Zuckerberg, grundare av sociala mediet Facebook, erkĂ€nde under senaste mötet med ministern för administration och digitalisering i Warszawa att Polen Ă€r det viktigaste landet i regionen för hans företag. Polen Ă€r dessutom det land efter Indien dĂ€r flest programmerare rekryteras av Facebook. Polen visar sig vara en nation av vĂ€ldigt duktiga och begĂ„vade datavetare och programmerare. Resurser pĂ„ arbetsmarknaden inom ICT-sektorn ökar Ă„rligen med cirka 15'000 akademiker och en karriĂ€r inom IT/ICT-sektorn garanterar en stabil sysselsĂ€ttning och relativt höga inkomster. Enligt prognoserna kommer antalet datavetare med stor sannolikhet att avta i samtliga lĂ€nder i EU förutom i Polen och Tyskland. Polska studenter vinner regelbundet internationella programmeringstĂ€vlingar, bĂ„de individuellt och i lag. De Ă€r bland de bĂ€sta i prestigefyllda tĂ€vlingar som: Top Coder, Microsoft Image Cup, Google Code Jam och Intel Challenge. Resultatet av mĂ„nga Ă„rs arbete av den polska regeringen ledde till att Polen blev utsett till ett partnerland för Ă„rets Hannover IT-mĂ€ssa CeBIT –en av de största hĂ€ndelserna i vĂ€rlden av sitt slag. Förbundskansler Angela Merkel tackade arrangörerna för att ha skapat en möjlighet för Polen att visa sin otroliga utveckling och hur den utvecklingen anvĂ€nds för att skapa nya jobb och arbetstillfĂ€llen. Donald Tusk tillade att: ‘’Polens deltagande i mĂ€ssan Ă€r utan tvekan en möjlighet inte bara för Polen utan ocksĂ„ för alla intresserade utlĂ€ndska parter. Detta Ă€r en chans att lĂ€ra kĂ€nna vĂ„r ICT-marknad och de möjligheter den erbjuder. Den polska ITC-sektorn Ă€r fortfarande i viss mĂ„n en oupptĂ€ckt skatt i Europa och vĂ€rlden’’. Han tillade att han var övertygad om de första som upptĂ€cker ”skatten”, alltsĂ„ investerare, kunder, distributörer och affĂ€rspartners kommer att gynnas mest. ”Jag önskar av hela mitt hjĂ€rta att vĂ„ra partners Ă€r beredda att investera.”
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-02-15 09:57 V12.1.1-2