Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© farang-dreamstime.com Elektronikproduktion | 02 juli 2013

Finskt kunnande driver JOT

HĂ€r pĂ„ evertiq tycker vi om att förse er – vĂ„ra lĂ€sare – med listor över de största företagen bĂ„de EMS- och mönsterkortsindustrin. Men ibland behöver vi en pĂ„minnelse om hur dessa företag blev sĂ„ stora, pĂ„ grund av andra företag, som till exempel JOT Automation.
JOT Automation – en specialist pĂ„ produktion- och testlösningar – med ett tydligt fokus pĂ„ att avancera inom telekom, automotive och life science.

Det finska företaget flyttade nyligen tillbaka huvudkontoret till rötterna i Finland, nĂ€rmare bestĂ€mt till UleĂ„borg. NĂ„got som var kul att höra, Jag gillade verkligen att prata med JOTs vd, Mika Kettula. Det var rĂ€tt upplyftande att prata om ett företag med en stark nordisk förankring som, inte enbart gick ”ok” – utan som avancerade framĂ„t, utan en tanke pĂ„ att sakta ner.

"JOT har sett en betydande omsvĂ€ngning jĂ€mfört med förra Ă„ret – vi Ă€r pĂ„ vĂ€g att nĂ€stan fördubbla vĂ„r omsĂ€ttning jĂ€mfört med förra Ă„ret. Vi arbetar Ă€ven med ett antal nya nyckelkunder som vi hoppas kommer att fortsĂ€tta vĂ€xa till framgĂ„ngsrika relationer."

Har det varit ett fokus - eller ska vi sÀga, en strategi - för företaget?

”Jag skulle nog sĂ€ga att jĂ€mfört med förra Ă„ret – sĂ„ har vi varit lite mer fokuserade att hitta nyckelkunder som Ă€r framgĂ„ngsrika med egna produkter pĂ„ marknaden. Den sortens fokus viktigare Ă€n vad den allmĂ€nna trenden inom elektronikindustrin Ă€r.”

JOT utmÀrker sig inom telekom, företaget har en lÄng historia inom branschen. VÄgar man anta att de nya nyckelkunderna finns dÀr?

"Vi har faktiskt gjort nÄgra nya genombrott, inte bara inom telekombranschen, utan Àven inom automotive och inom life science."

Mr Kettula berĂ€ttar att fokuset fortfarande ligger inom telekombranschen - vilket Ă€r vad som driver företaget för tillfĂ€llet – och att det har varit en bra utveckling i branschen.

"Det Ă€r definitivt vĂ„rt fokus – det Ă€r vĂ„r bakgrund – vi har varit verksamma i den branschen i 25 Ă„r och vi har nyligen kommit ut med nĂ„gra nya produkter – sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller tester av mobiltelefoner, bĂ„de pĂ„ kortnivĂ„ och vid slutprodukt."

Telekom Ă€r dock lĂ„ngt ifrĂ„n det enda intresseomrĂ„det för företaget. Nog för att det kanske Ă€r den bransch som bĂ€r arvet frĂ„n JOT som varumĂ€rke – men det Ă€r absolut inte den enda branschen av intresse.

”Samtidigt arbetar vi nu med – sedan ett eller tvĂ„ Ă„r tillbaka – med life sciences. En anledning till det Ă€r att produkterna inom life science Ă€r ganska lika produkterna inom telekombranschen – nĂ€r det gĂ€ller vilken typ av tester som man kan behöva göra samt storleken av produkterna. Även typen av teknik som krĂ€vs för att tillverka produkterna Ă€r likartad.”

"Och det samma gĂ€ller för automotive. Som du vet ingĂ„r det en enorm mĂ€ngd elektronik i bilar idag – och det finns en hel del synergier dĂ€r ocksĂ„ "

Ok, dÄ vi har tÀckt företagets basindustrier. Vad sÀgs om geografiska marknader, vilken intresserar er mest?

"Just nu skulle jag sÀga Kina och Asien, av uppenbara skÀl. Vi har varit dÀr under en lÄng tid, och en stor del av elektronikindustrin Àr redan dÀr, sedan finns det en vÀxande kundbas i flera av de branscher som vi Àr involverade i. "

SÄ rapporter om en avmattning i den kinesiska ekonomin Àr inte nÄgot som skrÀmmer er?

”Nej, det Ă€r inget som vi kĂ€nner av direkt, och marknaden Ă€r sĂ„ enorm att det finns gott om möjligheter för oss dĂ€r.”

”En trend som vi ser dock, Ă€r behovet av automatisering i Kina. Och det av flera anledningar. En Ă€r kvalitets driven, att ingen rör produkterna, samt att det finns en likformig testprocess. Och för det andra, problemen som finns med att hitta kvalificerad personal för delar av tillverkningsprocessen.”

Men med den rörelse som just nu sker inom elektronikindustrin - företag som flyttar tillbaka produktionen till Amerika – sĂ„ Ă€r bĂ„de Mexiko och USA av intresse, förklarar Mr Kettula.

LÄt oss backa lite. Som du sa, JOT har en lÄng historia i branschen. Hur kÀnner du att ni stÄr mot konkurrensen?

"Jag skulle nog sĂ€ga att, pĂ„ omrĂ„det elektroniska tester och speciellt mobiltelefontester, sĂ„ stĂ„r vi ganska vĂ€l mot konkurrensen. Bara genom att vi har gjort det sĂ„ lĂ€nge – inom vissa omrĂ„den finns det ingen med sĂ„ lĂ„ng bakgrund eller med vĂ„r kapacitet. Jag antar att det finns ett antal företag som kan vara intresserade av att hoppa in i den marknaden, men vĂ€ldigt fĂ„ som kan sĂ€ga att de har vĂ„r nivĂ„ av erfarenhet inom den."

JOT Ă€r ett företag med en lĂ„ng historia, och i den har de har varit med om mycket. Konkursen av Rohwedder Group Ă€r vĂ€rd att nĂ€mna. Ett hinder som JOT dock besegrade – genom att tydligt kommunicera med sina kunder – och pĂ„ sĂ„ vis lyckades de behĂ„lla deras förtroende, bĂ„de för verksamheten och deras kunnande.

Infograf:© evertiq
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1