Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© farang-dreamstime.com Elektronikproduktion | 26 augusti 2013

Malmöföretag med världens första

Malmöföretaget Road Marking Equipment of Sweden AB demonstrerade förra veckan "världens första robotiserade utrustning för läggning av vägmarkeringar".
Längsgående linjemarkeringar har sedan länge gjorts med specialutrustade lastbilar. Däremot har olika markeringar och symboler som exempelvis körriktningspilar, hastighetsbegränsningar övergångsställen tills nu lagts helt för hand. Den nya roboten gör det nu möjligt att lägga dessa markeringar automatiskt utan att någon personal behöver befinna sig på vägbanan.

Detta ökar säkerheten för både personal och andra trafikanter på vägen samt ger betydande kostnadsbesparingar. Utrustningen består av en nästan sex meter lång robotarm som är monterad i fronten på en lastbil. Smält termoplastmassa pumpas från en smältgryta på lastbilens flak fram till en extruder som sitter monterad längst fram på armen. På så vis kan olika vägmarkeringar ”målas” med exruderad plastmassa på vägbanan av robotarmen.

Ett visionsystem underlättar placeringen av markeringarna på vägbanan och möjliggör skarvning av symboler till storlekar större än armens räckvidd. Utrustningen kommer under hösten att fältprovas i Sverige i samarbete med några av de större entreprenörerna på området. Utrustningen har utvecklats i samarbete mellan företagen Intelligent Machines Stockholm AB, Street Smart Equipment AB och Road Marking Equipment.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2