Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© grzegorz-wolczyk-dreamstime.com Komponenter | 29 augusti 2013

Historiskt skifte när Japan fortsätter falla

Japanska företag har haft det tufft i toppen av halvledarvärlden. Under 2000-talet har de fört en allt mer tynande tillvaro.
IC Insights rapport om halvledartoppen sedan 1985 är läsning som ur de japanska företagens perspektiv inte är den muntraste. Idag finns bara ett japanskt företag kvar på topp10; Toshiba. Det här är ett historiskt skifte från hur det en gång såg ut. Nedan finns en graf med japanska företag markerade.

© IC Insights

1985 var hälften av listans spelare baserade i Japan. 1990 var det sex stycken företag, något som aldrig sedan dess kunnat matchas av något annat land. 1995 hade två japanska företag fallit bort, ytterligare ett försvann till år 2000. 2012 var det två företag kvar och i år är det alltså bara Toshiba som finns kvar.

Listan är också ett resultat av uppköp och samgåenden. Sett över en större ranking, topp25, låg Renesas på plats 11, Sony på plats 16 och Fujitsu på nummer 22.

De som försvunnit från listan är bland annat NEC, Hitachi, Mitsubishi och Matsushita. En anledning är det ökade trycket från den sydkoreanska industrin, speciellt inom DRAM-marknaden.

Utöver konsolidering är också den vertikalt integrerade marknadsmodellen att skylla på för japans fall. Denna mer stängda modell har gjort att elektroniktillverkarna, när dessa gått sämre, tagit halvledarbolagen med sig i fallet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1