Annons
Annons
© swhite-dreamstime.com Komponenter | 10 september 2013

Chipen förändrar bilindustrin

Jämfört med många andra branscher kan den automotiva tyckas röra sig långsamt framåt. Även sett under en tioårsperiod ses bara mindre förändringar. Men det finns en ny trend som gör avtryck.

Det som förändrat mest de senaste tio åren, är intåget av infotainment, skriver IHS. Däremot är det ingenting mot de förändringar som väntas tio år framåt nu när en ny våg teknologi når marknaden. Ett exempel på förändringen fås om man tittar på en vanlig instrumentbräda. 2002 såg en ägare till en ny Ford Focus ned på en tämligen ordinär samling instrument utan anslutning, och enbart FM/AM/CD för musik. 2012 kunde en ägare till en ny Ford Focus se ned på flera displayer, med möjligheten att husera appar och tjänster samt med olika anslutningsmöjligheter. Hur kommer instrumentbrädan se ut 2022 undrar IHS? Årets modell Andra större förändringar de tio senaste åren inkluderar:
  • Den genomsnittliga bilen hade 2012 chip till ett värde av 330 dollar, jämfört med 200 dollar 2002.
  • År 2002 var infotainment-tekniken egentligen inte ett försäljningsargument i motorfordon eftersom drivlinan var en viktigare faktor. Ett decennium senare, är det raka motsatsen: infotainmentsystem kan nu stå för så mycket som 10 procent av priset i en ny bil.
  • För tio år sedan saknade bilar anslutningsmöjligheter. Idag finns de flesta standarder inkluderade, exempelvis Wi-Fi och Bluetooth.
Vad nu? Bilindustrin kommer att fortsätta förändras. Det inkluderar nya säkerhetssystem och ökade anslutningsmöjligheter. Kollisionsvarnings-system blir mer vanliga tillsammans med andra säkerhetsfunktioner. Systemen är inte heller bara passiva varnare, utan kan gå in och exempelvis bromsa bilen vid behov. När det gäller anslutningarna är detta allt viktigare. Det reflekteras bland annat i de stora pengar som bolagen lägger på att ta fram nya infotainmentlösningar. Motorfordon är idag den tredje snabbast växande gruppen uppkopplade enheter bakom telefoner och surfplattor.
Visa fler nyheter
2020-02-19 16:22 V18.0.1-2