Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© gunnar3000-dreamstime.com Elektronikproduktion | 10 oktober 2013

Skarp kritik mot regeringens förhalande av ny betalningslag

Flera tunga industriföreningar, bland dem Fordonskomponentgruppen, Svensk Industriförening och Svenska Teknik&Designföretagen, riktar nu stark kritik mot det man upplever som ett förhalande av den nya betalningslagen.
I sin helhet skriver man, med referens till ett debattinlÀgg i Dagens Industri:

"Att förhala riksdagsbeslutet nÀr det gÀller tvingande regler kring betalningstider stÄr helt i konflikt med regeringens egen arbetslinje, och slÄr dessutom hÄrt mot smÄföretagande, underleverantörer och tjÀnsteföretag i stort"
"Varför slirar regeringen i betalningsfrĂ„gan. Den frĂ„gan stĂ€ller idag representanter för organisationerna FKG – Fordonskomponentgruppen, Sinf – Svensk Industriförening och Svenska Teknik&Designföretagen pĂ„ Dagen Industris debattsida.

Detta efter att ha konstaterat att Ànnu föreligger inte nÄgon ny proposition frÄn justitiedepartementet om en tvingande lagstiftning kring betalningstider i nÀringslivet, trots att den nya betalningslagen ska börja vid Ärsskiftet!

– Regeringen underlĂ„ter sig nu att följa riksdagens beslut att införa en lag om tvingande betalningstider pĂ„ max 30 dagar i nĂ€ringslivet. Det Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rt och negativt för nĂ€ringslivets utveckling, menar Fredrik Sidahl, vd för FKG, branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörsled.

Det beslut som riksdagen fattade tidigare i Är innebÀr att regeringen Àr tvingad att lÀgga fram ett genomförbart lagförslag med tvingande regler kring betalningstider i nÀringslivet. NÄgot som nu regeringen vÀljer att förhala trots nedröstningen i kammaren, menar debattörerna.

”Att förhala riksdagsbeslutet nĂ€r det gĂ€ller tvingande regler kring betalningstider stĂ„r helt i konflikt med regeringens egen arbetslinje, och slĂ„r dessutom hĂ„rt mot smĂ„företagande, underleverantörer och tjĂ€nsteföretag i stort”, skriver debattörerna och fortsĂ€tter:

”Regeringen hĂ€nvisar till kritik som finns i vissa remissvar. En kritik som frĂ€mst kommer frĂ„n jurister som inte har full förstĂ„else för smĂ„ och medelstora företag och utveckling, utan sĂ€tter avtalsfriheten i första rummet. Men det gĂ„r att göra inskrĂ€nkningar i avtalsfriheten, precis som man gjort för offentliga sektorn”.

”Jobben och tillvĂ€xt Ă€r grunden till det EU-direktiv som ligger bakom lagförslaget och förarbetet till betalningslag. Direktivet beskriver djupgĂ„ende de negativa effekterna som lĂ„nga betalningstider leder till. Detta Ă€r nĂ„got som alla inom nĂ€ringslivet och politiken Ă€r överens om”.

”DĂ€rför Ă€r det helt sjĂ€lvklart att Ă„tgĂ€rder mĂ„ste genomföras – som att införa en tvingande lagstiftning”, avslutar Fredrik Sidahl, vd FKG, Anders Persson, nĂ€ringspolitisk expert
Svenska Teknik&Designföretagen och Anders Ekdahl, vd Svensk Industriförening Sinf sitt debattinlÀgg i Dagens Industri.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2