Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© serban-enache-dreamstime.com Teknik | 11 oktober 2013

Toyota vill styra bilen med radiokommunikation

Toyota har utvecklat ett nytt system som avlastar bilföraren vid motorvÀgskörning genom att automatisera sÄvÀl hastighetsanpassningen till andra bilar som filkörningen
Systemet, som kallas Automated Highway Driving Assist (AHDA), utnyttjar teknik som Toyota har tagit fram för sjÀlvkörande bilar. Det omfattar dels en sofistikerad farthÄllare dÀr bilarna kommunicerar med varandra, dels en nyutvecklad körfÀltsassistans.

Till skillnad frÄn konventionella adaptiva farthÄllare med en radar som kÀnner av framför-varande trafik, bygger Toyotas system pÄ trÄdlös radiokommunikation mellan bilarna. Varje bil skickar information om fartökning eller inbromsning till bilen bakom, som dÀrmed kan anpassa sin hastighet för att hÄlla ett sÀkert avstÄnd. Den nya körfÀltsassistansen bygger ocksÄ pÄ teknik frÄn projekt med sjÀlvkörande bilar. Med hjÀlp av högupplösande kameror och mikrovÄgsradar regleras vid behov sÄvÀl styrutslag som gas och broms för att ge en mjuk körning och en optimerad placering i körfÀltet.

AHDA-systemet tar inte över körningen frÄn föraren, utan Àr avsett att avlasta bilföraren och dÀrmed minska olycksrisken vid motorvÀgskörning.

FrÄn mitten av oktober ska systemet testas i trafik pÄ Shuto Expressway i nÀrheten av Tokyo.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2