Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Analog Devices Application Notes | 14 oktober 2013

Model-based design ... - sida 2

Det finns flera steg inom MBD som tillÄter optimering av enskilda uppgifter i den övergripande utvecklingen. Dessa uppgifter kan utföras av olika utvecklingsingenjörer eller -grupper och sedan kombineras till den övergripande konstruktionen och det kompletta systemet.
Med denna metod kan en högre grad av abstraktion av de individuella ÄtgÀrderna tillÀmpas, vilket resulterar i ett övergripande utvecklingsflöde optimerat för den givna sluttillÀmpningen. Kort sagt kan utvecklare med hjÀlp av MBD expandera frÄn mer klassiska utvecklingsscheman och gÄ direkt frÄn modellskapande till simulering, kodgenerering och HIL-test, pÄ ett kontrollerat sÀtt som gör inkrementella förÀndringar i systemet beteende möjliga utan en fullstÀndig omdesign av systemet.

I bild 3 -­- Konceptet med MBD-implementering, visas de olika utvecklingsfaserna och omfattningen av enskilda steg i flödet. Dessa steg beskriver tillsammans "standardflödet" för MBD. FrÄn ett motorstyrdesignsperspektiv Àr de:
[bullet-list]

Konceptet med drift
- AllmÀn funktionalitet i motorsystemet

AnlÀggningsmodellering/arkitektur
- Utveckling av motormodeller, belastning, kraftelektronik, signalbehandling etc.

Styrenhetsmodellering och krav
- Kodarbaserad fÀltorienterad styrning av 3-fas PM-motor

Analys och syntes – Detaljerad design
- Modeller skapade ovan anvÀnds för att identifiera dynamiska egenskaper av anlÀggningsmodellen
- Finjustering och konfiguration av systemet

Validering och test
- Offlinesimulering och/eller realtidssimulering
- Utredning av tidsrespons av det dynamiska systemet

Installation pĂ„ inbĂ€ddat mĂ„l – Full drift
- Automatisk kodgenerering
- Test och verifiering
- Uppdatering av styrenhetsmodell

Tillsammans utgör detta en flerstegs metod för inpassning av den allmÀnna designen och gör sÄ att individuella styrsteg kan analyseras separat. NÀr maskin- och programvaruspecifikationen har slutförts, kan den kompletta systemarkitekturen konfigureras för installation av sÄvÀl specifika algoritmer och funktioner för systemet som helhet (se bild 4). Simulering av styrenhet och anlÀggningsmodeller kan utvÀrderas.

Offlineutveckling av algoritmer utan tillgÄng till maskinvara kan utformas och finjusteras för att möta övergripande systemprestandakrav. Initial kodgenerering, antingen med "ÄteranvÀndnings" av befintlig kod eller med kod genererad av ett kodgenereringsverktyg, kan installeras pÄ den inbyggda styrenheten för att jÀmföra systemsimuleringen pÄ en PC med de faktiska implementerade data pÄ en maskinvarumÄl. En utvecklare mÄste beakta komplexiteten av modellen nÀr han eller hon definierar en korrekt balanserad struktur för MBD.

DÀremot, nÀr ett balanserat koncept realiseras, Àr det möjligt att snabbt Àndra oberoende modeller inom konstruktionen och uppnÄ mer exakta resultat frÄn hela drivsystemet.

Alla bilder © Analog Devices.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1