Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Abelko Innovation Elektronikproduktion | 17 oktober 2013

Stark basindustri och positiv syn tar Abelko framåt

LuleÄ-baserade Abelko Innovation har mycket att göra. Faktum Àr att de ser en norrlÀndsk industri som inte tappar fart. En allmÀnt positiv syn kan vara en anledning, tror vd Thommy Lundström.
I nÀrheten av LuleÄ Airport, i BergnÀset, har Abelko sitt sÀte. Precis före sommaren gjorde man ett vd-byte, dÄ Anders Lindgren gick i pension. Thommy Lundström tog över posten, men han Àr ödmjuk inför sitt uppdrag och sÀger att företaget Àr ett nÀstintill sjÀlvspelande piano.

Det hÀr Àr Abelko Innovation:
Företaget grundades 1970 i LuleÄ. De fÀlt man arbetar inom Àr:

- EnergimÀtning
- FjÀrrstyrning
- Fastighetsautomation
- Energioptimering
- Driftövervakning.

Abelko Innovation utvecklar egna teknikplattformar som kan anvÀndas för specialanpassade lösningar. I dagslÀget Àr man 42 anstÀllda.
En liten nedgÄng kom under slutet av förra Äret och den spillde över in i tidiga 2013. Det vÀnde dÀremot uppÄt snabbt och nu har man hunnit ikapp sin prognos sÄ pass att man ligger helt i fas.

– Vi har varvat upp ordentligt. Sedan vet vi ju inte vad USA stĂ€ller till med framöver. Det Ă€r sĂ„dant som kan pĂ„verka oss, allmĂ€nna lĂ„gkonjunkturer. Förhoppningsvis nĂ„r de en hĂ„llbar lösning pĂ„ sikt. Vi fĂ„r inte glömma att det har varit stökigt i USA i 10-15 Ă„r. Det Ă€r inget nytt problem och förhoppningsvis kommer marknaden ihĂ„g det.

Abelko arbetar inom mÄnga olika omrÄden, allt ifrÄn automation till energioptimerings-produkter. NÄgra egentliga trender mellan vilka omrÄden som Àr pÄ uppgÄng just nu ser man inte. IstÀllet Àr de flesta omrÄdena sakta stigande snarare Àn att nÄgot sticker ut.

– Vi tror mycket pĂ„ framtiden för automation och energioptimering. Hela miljöbiten Ă€r intressant. Det hĂ€r Ă€r ingenting nytt, det Ă€r saker vi har arbetat med sedan 70-talet. MĂ„nga av vĂ„ra kundanpassade lösningar gĂ„r in i samma del egentligen. Det handlar mycket om miljö och energi.

Norrland fortsatt sÀker mark

Evertiq har tidigare skrivit om det faktum att mĂ„nga norrlĂ€ndska företag har upplevt att den senaste ”dippen” inte varit speciellt tung att hantera och att den kanske rent av blivit mindre mĂ€rkbar norröver.
Thommy Lundström hÄller med om att det kÀnns som att den norrlÀndska industrin gÄr bÀttre Àn genomsnittet, och han förklarar det med tvÄ faktorer.

"Möts vi pÄ halva vÀgen hoppas vi kunna ha ett försprÄng mot övriga vÀrlden."
– Jag tror att vi har en positiv syn pĂ„ allting. Vi tĂ€nker i lite andra banor. I grund och botten tror jag att det Ă€r vad det handlar om. Börjar man prata om lĂ„gkonjunktur och drar i handbromsen blir det ocksĂ„ sĂ„. Men Ă€r man optimistisk tĂ€nker man annorlunda. Om alla runt om en ocksĂ„ tĂ€nker positivt blir det lĂ€ttare att ta sig igenom nedgĂ„ngar. Marknaden upphör ju inte pĂ„ grund av lĂ„gkonjunkturer, det Ă€r dĂ„ man istĂ€llet mĂ„ste arbeta hĂ„rdare.

Den andra anledningen till att det gÄr bra i norr tror han Àr att basindustrierna Àr stabila. Det gÀller inte minst gruvnÀringen och alla kringliggande tjÀnster som hÄller uppe Ängan.

Företagen i norr har ocksĂ„ varit skickliga nĂ€r det gĂ€ller att samarbeta. Abelko försöker att vara med sĂ„ mycket som möjligt i de olika sammanslutningar som finns. Det gĂ€ller bland annat IUC Electropolis som samlar företag som exempelvis Electrotech, Mikromakarna, Orbit One och Kablia – för att nĂ€mna nĂ„gra.

– Det Ă€r ju alltid bĂ€ttre om man kan hjĂ€lpa varandra. Sedan Ă€r vi kanske lite lokalpatriotiska hĂ€r uppe. Det har vĂ€l alltid varit lite vi-mot-dem-kĂ€nsla i Norrbotten. Och visst Ă€r det mycket bĂ€ttre att man kan samarbeta. Det leder oss alla framĂ„t om vi kan hjĂ€lpas Ă„t.

Samarbete finns ocksÄ med det tekniska universitetet i LuleÄ. Den 17 man starka utvecklingsavdelningen pÄ Abelko har till stor del sina rötter hÀr, och företaget försöker aktivt suga upp kompetens i exempelvis intressanta examensarbeten.

– Vi Ă€r ett innovations-företag och dĂ„ ska vi ligga lĂ„ngt fram teknologimĂ€ssigt. Vi tar hjĂ€lp av forskningen sĂ„ mycket vi kan. De ligger ju Ă€nnu lĂ€ngre fram Ă€n vad vi gör, men möts vi pĂ„ halva vĂ€gen hoppas vi kunna ha ett försprĂ„ng mot övriga vĂ€rlden.

Idag Àr man 42 personer pÄ Abelko och utsikten Àr att nÀsta Är kommer att innebÀra Ànnu bÀttre förutsÀttningar. Bland annat har man en stor produktlansering under vÄren. Informationen om det projektet vÀljer man att hÄlla pÄ tills vidare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2