Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Abelko Innovation
Elektronikproduktion |

Stark basindustri och positiv syn tar Abelko framåt

Luleå-baserade Abelko Innovation har mycket att göra. Faktum är att de ser en norrländsk industri som inte tappar fart. En allmänt positiv syn kan vara en anledning, tror vd Thommy Lundström.

I närheten av Luleå Airport, i Bergnäset, har Abelko sitt säte. Precis före sommaren gjorde man ett vd-byte, då Anders Lindgren gick i pension. Thommy Lundström tog över posten, men han är ödmjuk inför sitt uppdrag och säger att företaget är ett nästintill självspelande piano.
Det här är Abelko Innovation: Företaget grundades 1970 i Luleå. De fält man arbetar inom är: - Energimätning - Fjärrstyrning - Fastighetsautomation - Energioptimering - Driftövervakning. Abelko Innovation utvecklar egna teknikplattformar som kan användas för specialanpassade lösningar. I dagsläget är man 42 anställda.
En liten nedgång kom under slutet av förra året och den spillde över in i tidiga 2013. Det vände däremot uppåt snabbt och nu har man hunnit ikapp sin prognos så pass att man ligger helt i fas. – Vi har varvat upp ordentligt. Sedan vet vi ju inte vad USA ställer till med framöver. Det är sådant som kan påverka oss, allmänna lågkonjunkturer. Förhoppningsvis når de en hållbar lösning på sikt. Vi får inte glömma att det har varit stökigt i USA i 10-15 år. Det är inget nytt problem och förhoppningsvis kommer marknaden ihåg det. Abelko arbetar inom många olika områden, allt ifrån automation till energioptimerings-produkter. Några egentliga trender mellan vilka områden som är på uppgång just nu ser man inte. Istället är de flesta områdena sakta stigande snarare än att något sticker ut. – Vi tror mycket på framtiden för automation och energioptimering. Hela miljöbiten är intressant. Det här är ingenting nytt, det är saker vi har arbetat med sedan 70-talet. Många av våra kundanpassade lösningar går in i samma del egentligen. Det handlar mycket om miljö och energi. Norrland fortsatt säker mark Evertiq har tidigare skrivit om det faktum att många norrländska företag har upplevt att den senaste ”dippen” inte varit speciellt tung att hantera och att den kanske rent av blivit mindre märkbar norröver. Thommy Lundström håller med om att det känns som att den norrländska industrin går bättre än genomsnittet, och han förklarar det med två faktorer.
"Möts vi på halva vägen hoppas vi kunna ha ett försprång mot övriga världen."
– Jag tror att vi har en positiv syn på allting. Vi tänker i lite andra banor. I grund och botten tror jag att det är vad det handlar om. Börjar man prata om lågkonjunktur och drar i handbromsen blir det också så. Men är man optimistisk tänker man annorlunda. Om alla runt om en också tänker positivt blir det lättare att ta sig igenom nedgångar. Marknaden upphör ju inte på grund av lågkonjunkturer, det är då man istället måste arbeta hårdare. Den andra anledningen till att det går bra i norr tror han är att basindustrierna är stabila. Det gäller inte minst gruvnäringen och alla kringliggande tjänster som håller uppe ångan. Företagen i norr har också varit skickliga när det gäller att samarbeta. Abelko försöker att vara med så mycket som möjligt i de olika sammanslutningar som finns. Det gäller bland annat IUC Electropolis som samlar företag som exempelvis Electrotech, Mikromakarna, Orbit One och Kablia – för att nämna några. – Det är ju alltid bättre om man kan hjälpa varandra. Sedan är vi kanske lite lokalpatriotiska här uppe. Det har väl alltid varit lite vi-mot-dem-känsla i Norrbotten. Och visst är det mycket bättre att man kan samarbeta. Det leder oss alla framåt om vi kan hjälpas åt. Samarbete finns också med det tekniska universitetet i Luleå. Den 17 man starka utvecklingsavdelningen på Abelko har till stor del sina rötter här, och företaget försöker aktivt suga upp kompetens i exempelvis intressanta examensarbeten. – Vi är ett innovations-företag och då ska vi ligga långt fram teknologimässigt. Vi tar hjälp av forskningen så mycket vi kan. De ligger ju ännu längre fram än vad vi gör, men möts vi på halva vägen hoppas vi kunna ha ett försprång mot övriga världen. Idag är man 42 personer på Abelko och utsikten är att nästa år kommer att innebära ännu bättre förutsättningar. Bland annat har man en stor produktlansering under våren. Informationen om det projektet väljer man att hålla på tills vidare.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-2
Annons
Annons