Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Partnertech Elektronikproduktion | 28 oktober 2013

Intervju: Ett Partnertech i omställning

I fredags presenterade kontraktstillverkaren Partnertech sin kvartalsrapport. Evertiq har intervjuat koncernchef Leif Thorwaldsson för att se var bolaget nu befinner sig.
Kvartalsrapporten kan sammanfattningsvis sÀgas ha pekat pÄ ett svagt plus, bÄde i omsÀttning och resultat. Leif Thorwaldsson menar att bolaget förvisso Àr nöjda med att ha gÄtt framÄt men sÀger ocksÄ att Partnertech, precis som mÄnga andra i branschen, kÀnner av att de befintliga volymerna inte varit pÄ de önskvÀrda nivÄerna. För Partnertech har arbetet under kvartalet ocksÄ inneburit ett arbete med mycket nyförsÀljning och industrialisering av produkter, nÄgot som krÀver mycket resurser.
Snabbsummering 2012:
Partnertechs omsÀttning för helÄret 2012 landade pÄ 2'242 miljoner kronor. Rörelseresultatet för helÄret uppgick till 24 miljoner.

Samtidigt har resultatet sett över de nio senaste mÄnaderna nÀra halverats (22 miljoner mot 42 miljoner samma period förra Äret.) Det hÀr tillskrivs ett tuffare affÀrsklimat under framför allt de tvÄ första kvartalen 2013.

Under Äret har Partnertech valt att konsolidera verksamheten i bÄde Sverige och Norge, nÄgot som lett till varsel. Framför allt Àr det segmentet maskinbearbetning som inte levererat tillrÀckliga resultat.

– Man kan sĂ€ga att vi egentligen har anpassat verksamheten till det kundbehov som finns, det Ă€r bakgrunden. Nu befinner vi oss i slutfasen av arbetet. Vi Ă€r nöjda med att vi har en stark verksamhet i Norge som vi omfokuserar till verksamhet inom tjockplĂ„t och tillverkning riktad mot olja/gas-segmentet.

Hur lÄngt har ni kommit i omstÀllningsarbetet?

– Vi har kommit ganska lĂ„ngt. Redan nu har vi en betydande försĂ€ljning inom oil and gas.

"VÄr omsÀttning inom maskinbearbetning har minskat med drygt 40 procent under kvartalet och det kommer frÄn försvarssegmentet."
Det Àr ocksÄ ett flertal av bolagets verksamheter som tar nytta av detta civila segment, bland annat nÀmns Partnertech Karlskoga, Partnertech Aerodyn Karlskoga (förvÀrvat maj 2012), Malmö-fabriken, norska Moss och engelska Cambridge.

Under Ă„ret har flera storspelare pĂ„ försvarsmarknaden varnat för att volymerna varit lĂ€gre, nĂ„got som slĂ„r nedĂ„t mot leverantörerna. Även för Partnertech har detta blivit klart kĂ€nnbart:

– VĂ„r omsĂ€ttning inom maskinbearbetning har minskat med drygt 40 procent under kvartalet och det kommer frĂ„n försvarssegmentet. En betydligt lĂ€gre efterfrĂ„gan pĂ„ volymer gör att vi tvingats till neddragningar pĂ„ personal. Samtidigt ser vi tillvĂ€xt inom civila verksamheter men dessa har inte motat droppet.

DÀremot har man Ànnu inte sett nÄgon direkt pÄverkan som berott pÄ budgetkrisen i USA.

Vad blir fokus i Norge och Sverige nÀr ni Àr fÀrdiga med omstÀllningsarbetet?

– Vi fokuserar alla vĂ„ra vĂ€steuropeiska enheter mot mer tekniskt avancerade produkter, prototyper och utveckling. HĂ€r har vi en stark utveckling dĂ€r vi Ă€r med och driver utvecklingsprojekt till mĂ„nga kunder och det Ă€r nĂ„got vi skalar upp under Ă„ret. PĂ„ det viset kan man sĂ€ga att vi minskar tillverkningskapaciteten men ökar inom utveckling. Vi gasar och bromsar samtidigt.

Satsningen pÄ kringtjÀnster utöver produktion Àr dock inte begrÀnsat till konstruktion:

– Vi jobbar starkt med att stödja alla delar av produktlivscykeln. Det gör att vi jobbar mycket med ”after market” och att stödja produkten ocksĂ„ i slutet av cykeln. Total sett kan man sĂ€ga att vi jobbar mer i alla delar av cykeln för att erbjuda mer ”value add” i början och slutet Ă€n vad vi gjort tidigare.

Ni bedriver ju ocksÄ omfattande verksamhet i Polen. Kan du berÀtta lite om hur den samordnas med den nordiska verksamheten?

– Vi har verksamhet inom systemintegration och elektronik i Polen. För elektronik kör vi prototyper, mindre serier och upstarts i Cambridge eller Malmö. NĂ€r det blir större volymer kör vi ofta det i Polen, blir det vĂ€ldigt stora kör vi det i Kina. I slutet kommer produkter tillbaka till Norden, England och Polen. Vissa produkter har gĂ„tt hela varvet. Vi Ă€r stolta över att kunna erbjuda det. Den polska verksamheten Ă€r en integrerad del i vĂ„rt erbjudande.

"Tanken har varit att stödja europeiska kunder frÄn Kina men vi har Àven lokala kinesiska kunder som utvecklas vÀl"
Finns det nÄgot överlapp som gör att verksamhet riskerar att flyttas frÄn Sverige till Polen?

– Som sagt, vi har en modell dĂ€r verksamheten i Polen ska stödja helheten. De olika delarna hanterar olika volymscenarion. Nya kunder rampas upp i VĂ€steuropa sedan följer vi modellen. Vi har inget överlapp pĂ„ det sĂ€ttet att det Ă€r onödigt att vara i Sverige.

Ni har ocksÄ valt att expandera i Kina. Hur ser ni pÄ den hÀr marknaden och vad Àr mÄlet med er verksamhet hÀr?

– Vi har satsat pĂ„ en fin fabrik frĂ„n början, med fyra produktionslinor och ett stort renrum som gĂ„r att avdela i olika sektioner. Mer och mer kunder finns i Kina. Tanken har varit att stödja europeiska kunder frĂ„n Kina men vi har Ă€ven lokala kinesiska kunder som utvecklas vĂ€l.

Leif Thorwaldsson fortsÀtter:

– Man kan vĂ€l sĂ€ga att vĂ„r affĂ€r Ă€r att 60 procent kommer frĂ„n globala kunder med bĂ„de globala och lokala behov. Det Ă€r allt ifrĂ„n elektronik till mekanik och vĂ„rt mĂ„l Ă€r att vara kompletta över hela cykeln. Vi vill kunna stödja det genom verksamhet i bĂ„de Europa och Asien.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2